S’identifiquen canvis en lípids de regions neuronals afectades per l’envelliment

  • Un nou estudi en què ha participat l’IDIBELL ha vist que algunes regions del cervell especialment implicades a la memòria són les més afectades per l’envelliment.
  • Els investigadors han analitzat el perfil lipídic de 13 regions del sistema nerviós central d’individus sans d’entre 40 i 80 anys per identificar canvis en els patrons lipídics.
NO037 - I Ferrer IRB Lleida

Els àcids grassos són components clau en la diversitat estructural dels lípids, que determinen la integritat de les membranes de les cèl·lules neuronals i glials. En aquesta investigació, que ha estat liderada per l’IRB Lleida i ha comptat amb la participació d’Isidre Ferrer i Pol Andrés-Benito, del grup de recerca en neuropatologia de l’IDIBELL i investigadors del CIBERNED, s’han analitzat els perfils d’àcids grassos de 13 regions del sistema nerviós central d’individus sans dentre 40 i 80 anys.

Els resultats mostren un perfil lipídic general sostingut i relativament ben conservat al llarg de la vida adulta a la majoria de les regions estudiades, en línia amb l’envelliment normal del cervell humà. El perfil lipídic és resistent als canvis de l’edat a la majoria de les regions cerebrals per tal d’assegurar la supervivència i la funció de les cèl·lules. Tot i això, algunes regions del cervell especialment implicades en la memòria són les més afectades pel procés d’envelliment.

Les conclusions de l’estudi suggereixen l’existència de trets generals en la composició dels àcids grassos, com ara una longitud mitjana de les cadenes de 18 àtoms de carboni o un alt contingut en àcids grassos monoinsaturats.

Aquestes característiques dels àcids grassos són compartides per totes les regions cerebrals independentment de l’edat. No obstant això, en algunes zones cerebrals, com l’escorça temporal inferior i l’escorça cingulada, es mostren alguns canvis menors subjectes a l’edat. Els àcids grassos principals del cervell humà adult experimenten canvis lleus però progressius i significatius durant el procés d’envelliment, amb alguns canvis que mostren un punt de ruptura després dels 50 anys.  Això indicaria que els àcids grassos i el seu metabolisme estan estretament relacionats amb l’envelliment del cervell humà.

Els resultats del treball indiquen que aquests canvis només es presenten en alguns tipus de lípid i en una localització particular: les basses lipídiques de les membranes cel·lulars. La composició de les basses lipídiques canvia amb l’edat en funció del gènere i aquests canvis que afecten la membrana cel·lular són un factor de dany neuronal primerenc afectat per l’edat.

Aquest treball obre noves vies de recerca quant a definir quines molècules lipídiques canvien amb l’edat a les diferents regions del cervell humà. Seria interessant ampliar l’anàlisi lipídic a regions cerebrals no estudiades, analitzar els patrons de lípids segons el tipus de cèl·lula neural, i desetrallar la seva relació tant amb la funció de l’àrea com amb la disfunció que condueix a la neuropatologia.

Text adaptat del CIBERNED: enllaç

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top