Identifiquen un gen causant d’una nova síndrome neurològica i òssia

  • Un equip internacional coliderat des de l’IDIBELL ha identificat les mutacions d’un gen com a responsables d’una síndrome que, tot i ser ultrarara i desconeguda fins ara, podria estar afectant centenars de persones al món que romandrien sense diagnòstic.
  • Aquest nou trastorn genètic minoritari causa símptomes neurològics amb defectes de formació de la mielina, a més de deformitats articulars i òssies.
NP11 - A Pujol_Brain - Imatge Aurora

Un equip internacional coliderat des de l’IDIBELL i l’Hospital Necker de París ha identificat  mutacions del gen SLC35B2 com a responsables d’una síndrome que, tot i minoritària i desconeguda fins ara, podria estar afectant centenars de persones al món que encara romandrien sense diagnòstic. Els símptomes d’aquest trastorn inclouen retard global en el neurodesenvolupament, disfuncionalitats motores i deformació de les articulacions de la columna vertebral i els malucs.

Tal com explica l’estudi, publicat a la revista Brain, els investigadors han seqüenciat tot el genoma i han analitzat les dades amb eines computacionals. A més, també han demostrat en assajos al laboratori que aquestes mutacions malmeten la proteïna SLC35B2, reforçant així la relació causa-efecte entre la mutació i el trastorn esmentats.

En aquest cas, el gen implicat codifica per un enzim que és una peça clau en el metabolisme dels proteoglicans, molècules essencials en el desenvolupament del cervell i la mielina, una substància vital que recobreix les neurones i permet la correcta conducció dels impulsos elèctrics entre elles. Un mal funcionament d’aquest enzim provoca un tipus de leucodistròfia que inclou un greu defecte en la formació de la mielina i també del sistema esquelètic.

 

Segons la Dra. Aurora Pujol, co-coordinadora de l’estudi, cap del grup de recerca en malalties neurometabòliques de l’IDIBELL, membre del CIBER de Malalties Rares (CIBERER) i investigadora ICREA, “aquesta troballa permetrà identificar molts més casos de persones amb problemes neurològics i esquelètics similars, però que fins ara romanien sense diagnòstic, a vegades durant més de 10 anys, i també obre la porta a trobar un tractament per aquests pacients. També ens dona llum sobre els elements necessaris per la formació de la mielina del cervell, que pot servir per comprendre millor malalties similars i molt més freqüents com la esclerosi múltiple.

La genètica de les leucodistròfies

Les leucodistròfies són malalties genètiques rares que afecten el sistema nerviós. Són molt severes i tenen mal pronòstic, amb poques opcions terapèutiques tot i que la teràpia gènica és prometedora en malalties com l’adrenoleucodistròfia o la leucodistròfia metacromàtica. Fins ara s’han identificat més de 150 gens causants de leucodistròfies.

En els darrers anys, aquest grup de recerca ha pogut identificar altres noves síndromes neurològiques causades pels gens DLG4, UBAP1, PI4KA, PRORP, o DEGS1. L’estratègia de medicina genòmica de precisió per al diagnòstic emprada pel grup de la Dra. Pujol consisteix en seqüenciar el genoma dels pacients i desenvolupar noves eines d’anàlisi computacional avançades per identificar nous gens responsables de malalties. Els millors gens candidats es confirmen trobant més pacients amb símptomes i mutacions similars en bases de dades globals, com per exemple GeneMatcher.

Aquest projecte ha estat finançat amb fons de la Fundació La Marató de TV3, el projecte PERIS-URDCat de Medicina Genòmica del Departament de Salut de la Generalitat, la Fundació Hesperia, el Ministeri de Sanitat i el CIBERER, amb la col.laboració d’associacions de famílies (ELA-España).

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top