Una aplicació mòbil permet fer un seguiment continuat de l’ansietat en la vida real

  • Investigadors del Clínic-IDIBAPS, l’IDIBELL i el CIBERSAM han desenvolupat una aplicació per al telèfon mòbil que permet valorar l’ansietat de manera continuada i en la vida real.
NP04 - C Soriano_Ansietat - Imatge

L’ansietat és un procés dinàmic i fer-ne un seguiment continu proporciona informació valuosa sobre la seva evolució. Per aquest motiu, investigadors del Clínic-IDIBAPS, l’IDIBELL i el CIBSERSAM han desenvolupat una aplicació per valorar l’ansietat de manera continuada i en la vida real a través del telèfon mòbil. Al llarg dels sis mesos de l’estudi, l’aplicació va permetre fer un seguiment de l’evolució de l’ansietat amb una excel·lent fiabilitat i validesa.

Els resultats de l’ús de l’aplicació s’han publicat a la revista Assessment. L’estudi ha comptat amb la participació molt activa del equip de Carles Soriano-Mas, investigador principal del grup de Psiquiatria i Salut Mental de l’IDIBELL i membre de CIBERSAM. Ha estat coordinat per Joaquim Raduà i Miquel A. Fullana, ambdós investigadors de l’IDIBAPS i membres del CIBERSAM.

L’ansietat és una reacció normal i saludable que s’activa quan s’ha de fer front a una amenaça o perill. Es pot convertir en trastorn d’ansietat, però, quan aquesta reacció s’activa en situacions habitualment no amenaçadores/perilloses o de manera persistent, fins al punt que interfereix de manera important en la vida diària. Una de cada cinc persones tindrà un trastorn d’ansietat al llarg de la seva vida.

 

Determinar l’ansietat de forma continuada

Fins ara, per determinar si una persona té una ansietat elevada, el professional sanitari pregunta en una entrevista i/o a través d’un qüestionari el grau d’ansietat al llarg de les darreres setmanes. Però aquest tipus de valoració té dues grans limitacions. Per una banda, la persona ha de fer una valoració de la seva ansietat “mitjana”, mentre que l’ansietat pot ser variable en el temps. I per altra banda, la persona ha de confiar en els seus records, que poden estar afectats per les emocions actuals i altres factors.

Des de fa un temps, sabem que és millor mesurar algunes emocions al moment, just quan es donen, en el context en el que es donen i  de forma longitudinal, és a dir, durant diversos dies o setmanes”, explica Joaquim Raduà. “Avui dia això es pot fer fàcilment amb un smartphone”, afegeix.

 

Una aplicació mòbil per fer el seguiment

Els investigadors van demanar a 99 persones que valoressin durant sis mesos en una escala de 0 a 100 la seva ansietat diària, en diversos moments del dia. Es va fer a través d’una aplicació instal·lada al seu telèfon mòbil i amb unes preguntes molt senzilles, com per exemple, “quina ansietat estàs sentint ara mateix”.

L’anàlisi de l’ús de l’aplicació demostra que va tenir molt bona acceptació i seguiment per part dels participants. “La majoria dels participants van respondre vàries vegades al dia preguntes sobre la seva ansietat amb el seu “smartphone” i la majoria ho van fer regularment durant els 6 mesos de l’estudi”, assenyala Miquel A. Fullana.

L’aplicació va mostrar un excel·lent fiabilitat (consistència). A més, es va veure que l’ansietat mesurada amb el telèfon mòbil estava relacionada amb l´ansietat mesurada amb altres mètodes com els qüestionari, però que  “les mesures de l’ansietat al moment, obtingudes amb el mòbil, ens proporcionaven informació extra, és a dir, ens permetien predir millor qui tindria ansietat en el futur, que si només fèiem servir qüestionaris”, apunta Carles Soriano.

Així, els estudis que combinen avaluacions longitudinals de l’ansietat amb mòbil amb altres mètodes d’avaluació mereixen una investigació addicional i poden oferir nous coneixements sobre l’ansietat humana.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top