Setmana del cervell

Post TW

La setmana del cervell és una campanya global per a incentivar l’entusiasme i suport a les neurociències. L’objectiu d’aquesta campanya és prendre consciència de l’impacte de les neurociències en la nostra vida diària i fer un repàs dels últims avenços en el camp.

A l’IDIBELL hi ha 11 grups de recerca a l’àrea de neurociències que estudien el sistema nerviós, tant a nivell del seu funcionament biològic, com avançant en la comprensió de les malalties que l’afecten.

 

 

 

 

Aquest any el grup de Psiconeurobiologia dels Trastorns Alimentaris i Conductes Additives ha participat en un estudi genètic de més de mig milió de pacients en el que s’han identificat dues noves variants relacionades amb el risc d’intent de suïcidi.

Dues noves variants genètiques associades amb els intents de suïcidi ajuden a desentrellar-ne els factors de risc

 

En aquest sentit, també un altre grup de l’àrea de neurociències ha identificat dues variants genètiques que explicarien el comportament anormalment reverberant dels circuits cerebrals implicats en els símptomes obsessiu-compulsiu de nens i nenes.

Identificats dos gens implicats en les afectacions cerebrals dels nens i nenes amb símptomes obsessiu-compulsiu

Les leucodistròfies són un grup heterogeni de malalties rares d’origen genètic difícils de diagnosticar. Aquest any un grup de l’IDIBELL ha liderat un estudi en el qual s’ha creat una nova estratègia de medicina genòmica que millora la taxa diagnostica i ha permès descobrir nous gens causants d’aquesta malaltia.

Una nova estratègia de medicina genòmica millora el diagnòstic de les leucodistròfies

Investigadors de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona han descrit que neurones derivades de pacients de Parkinson mostren afectacions en la seva transmissió prèviament a la neurodegeneració, el que obre la porta al diagnòstic primerenc i la intervenció prematura per aturar la mort neuronal d’aquesta malaltia.

Identifiquen una disfunció neuronal primerenca en Parkinson que podria ajudar al diagnòstic precoç

La fotofarmacologia es basa en el desenvolupament de fàrmacs sensibles a la llum que permeten activar-los on, quan i amb la intensitat necessària. Un equip de l’IDIBELL ha ideat dos tractaments basats en aquesta innovadora tecnologia: un derivat de la morfina que no genera addició i un nou tractament contra la psoriasi; a més de fer servir aquesta tecnologia per esbrinar el paper de l’adenosina en la transmissió del dolor.

Fàrmacs activats amb llum, la medicina localitzada sense efectes secundaris

Els resultats d’un estudi realitzat per la Dra. Mònica Povedano, investigadora principal de l’IDIBELL, demostren que l’atenció multidisciplinària augmenta la qualitat de vida i la supervivència dels pacients d’ELA.

L’atenció multidisciplinària augmenta la qualitat de vida i la supervivència dels pacients d’ELA

Un equip de neurocientífics de l’IDIBELL van dur a terme un experiment de curiositat musical al Sónar+D d’aquest any. Els participants indicaven a través d’una aplicació mòbil la seva curiositat envers les músiques que la DJ Alícia anava reproduint. Els resultats s’estan analitzant i s’esperen presentar en un article científic aquest any.

Un equip de neurocientífics de l’IDIBELL realitzen un experiment de curiositat musical al Sónar+D

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top