Nou estudi sobre la importància del valor de l’hemoglobina preoperatòria

  • Un estudi multicèntric liderat pel grup de recerca en Fisiopatologia i Dolor de l’IDIBELL i de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha demostrat que valors inferiors a 10 g/dl en l’hemoglobina preoperatòria són determinants per predir els requeriments de transfusió de concentrats d’hematies en el trasplantament hepàtic.
NO34 - A Sabaté_Hemoglobina - Imatge

Els resultats d’aquest estudi, titulat “Baseline haemoglobin and thromboelastometry are predictive of red blood cell requirements and one-year mortality in liver transplantation“, s’han publicat a la revista científica Transfusion and Apheresis Science.

Es van revisar 591 pacients adults amb trasplantament hepàtic de deu centres espanyols. La transfusió de glòbuls vermells mediana va ser de 2 unitats i el 63% dels pacients van ser transfosos. Comparant els pacients transfosos i no transfosos, l’hemoglobina es va associar inversament amb la necessitat de transfusió.

El 19% dels pacients van rebre transfusió massiva considerada com més de 6 concentrats d’hematies. L’hemoglobina ≤10 g/dL va predir la transfusió massiva. La supervivència a un any dels pacients i de l’empelt hepàtic va ser significativament menor en pacients que van requerir transfusió massiva (78% i 76%, respectivament), enfront dels que no la van requerir (94% i 93%, respectivament).

Una de les conclusions de l’estudi és que calen més esforços per incrementar els nivells d’hemoglobina per sobre de 10 g/dl en pacients en espera d’un trasplantament de fetge.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top