No es troba associació entre el treball nocturn i el risc de patir càncer d’endometri

  • La disrupció del cicle circadià causada pel treball nocturn està associada amb certs càncers que tenen un important factor hormonal, com el de mama o el de pròstata.
  • Investigadors de l’IDIBELL, l’ICO i l’Hospital Universitari de Bellvitge han observat que el treball nocturn no està associat amb el risc de patir càncer d’endometri.
_DSC89471

El treball nocturn està associat amb un major risc de patir alguns càncers amb una gran influència hormonal, com el de mama o el de pròstata, a causa de la disrupció del cicle circadià que altera els nivells de certes hormones. El càncer d’endometri també té un component hormonal rellevant, per tant, també podria estar influenciat pels factors circadians. Només dos estudis han estudiat la relació del treball nocturn en aquest càncer, però han donat resultats contradictoris. El paper del cicle circadià en el risc de patir càncer d’endometri, doncs, encara no està clar.

Amb l’objectiu d’aportar més informació sobre aquest tema, investigadors de l’IDIBELL, l’ICO i l’Hospital Universitari de Bellvitge ha fet un estudi per esbrinar si el risc de patir càncer d’endometri està relacionat amb el treball nocturn, amb les hores de son o amb el cronotip – ser més actiu al matí o al vespre. Han analitzat una mostra de 400 persones, tot comparant les característiques de les pacients amb càncer d’endometri amb un grup control de dones que no patien aquesta patologia. En cap dels tres factors estudiats s’ha trobat una relació significativa amb el risc de patir càncer d’endometri.

Tal com ens explica la Dra. Laura Costas, primera autora de l’estudi i investigadora principal del grup d’Infeccions i Càncer de l’IDIBELL: “Aquests resultats ens deixen més tranquils de cara a l’impacte en salut pública que podria tenir la relació del torn de nit amb el càncer d’endometri”. No obstant, els investigadors apunten a que s’haurien de fer més estudis en mostres de població més grans per a tal de descriure millor el paper de la disrupció circadiana en el risc de càncer d’endometri.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top