Les dietes pro inflamatòries poden augmentar el risc de patir càncer de pàncrees

  • Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi d’Investigació Prospectiva Europea sobre el Càncer i la Nutrició (EPIC) que examina l’associació entre el potencial inflamatori de la dieta i el risc de patir càncer de pàncrees en una població global de 450.112 participants.
  • Durant 14 anys s’han identificat un total de 1.239 casos de càncer de pàncrees dels quals se n’ha analitzat el potencial inflamatori de la seva dieta. A major índex inflamatori de la dieta, major és el risc de patir un càncer de pàncrees.
  • L’estudi, publicat a la revista científica ‘European Journal of Nutrition’, ha estat liderat per un equip d’investigadors del Grup de Nutrició i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
NO024 - Jaszyn_DietaPancrees - Imatge1

Existeixen evidències sobre els efectes de la dieta en relació amb el risc de poder patir càncer de pàncrees. De fet, podria haver-hi una relació entre les dietes pro inflamatòries i la possibilitat de desenvolupar càncer de pàncrees. Tot i que aquesta evidència no és encara concloent, sí que és una de les principals conclusions de l’estudi d’Investigació Prospectiva Europea sobre el Càncer i la Nutrició (EPIC) que aporta evidències en relació al potencial inflamatori de la dieta i el risc de patir càncer de pàncrees.

L’estudi, publicat a la revista European Journal of Nutrition, ha estat liderat per un equip d’investigadors del Grup de Nutrició i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO). A més, aquest estudi ha comptat amb el finançament de l’Institut de Salut Carlos III.

Què és una dieta pro inflamatòria?

La dieta pro inflamatòria és un tipus de dieta en la que es consumeixen quantitats elevades d’aliments que estan associats a major risc d’inflamació. De fet, la inflamació és una resposta del sistema immunològic al dany cel·lular. Això pot predisposar al cos a patir algunes malalties com poden ser la diabetis, les afectacions cardíaques o inclús alguns trastorns intestinals. Així doncs, l’abús dels greixos, els sucres, els carbohidrats, les carns processades, els olis i l’alcohol, poden produir aquest efecte pro infamatori ja que, a vegades, la ingesta d’aquest tipus d’aliments va acompanyada de dietes baixes en consum de fruites i verdures.

Com s’ha realitzat l’estudi?

L’estudi ha comptat amb la participació de 450.112 participants als quals se’ls hi ha fet un seguiment durant 14 anys. Durant aquest període de temps s’han identificat 1.239 casos que van desenvolupar un càncer de pàncrees. Un cop analitzat el potencial inflamatori de la dieta de tots els participants de l’estudi, es va comparar amb el tipus de dieta que van realitzar els participants que van acabar desenvolupant el càncer de pàncrees. L’estudi del potencial inflamatori de la seva dieta es va fer a través d’unes puntuacions inflamatòries que tenen alguns aliments, nutrients i/o condiments i que tenen uns valors positius o negatius segons quins efectes tenen en el cos humà. Així doncs, aquelles persones que tenien major índex de puntuació inflamatòria de la seva dieta també tenien major risc de desenvolupar un càncer de pàncrees.

Tal i com indica la investigadora principal de l’estudi i del grup de Nutrició i Càncer de l’ICO i de l’IDIBELL, Paula Jakszyn, “aquest és el primer estudi prospectiu que explica la relació entre el potencial inflamatori de la dieta i el risc de desenvolupar un càncer de pàncrees. Com que, a dia d’avui, encara és molt difícil poder tenir un diagnòstic i un tractament efectiu per combatre aquest tipus de càncer, la prevenció continua essent la principal arma per combatre aquesta malaltia” i afegeix, “com que s’ha reconegut que hi ha diversos factors importants que poden incrementar el risc a patir un càncer de pàncrees, cal fomentar els hàbits i estil de vida saludables per tal de poder prevenir aquest tipus de càncer”.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top