Un estudi descobreix noves claus sobre la persistència de S. aureus a l’entorn hospitalari

  • Un grup de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge han demostrat que una variant genètica del bacteri estaria associada a una major producció de biofilm, un sistema d’autoprotecció que el permet persistir en el medi.
NO023 - S Martí_Biofilms - Imatge

El grup de recerca en epidemiologia de les infeccions bacterianes de l’IDIBELL, el Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb el CIBERINFEC i el CIBERES, ha descobert noves claus per ajudar a comprendre la persistència de Staphylococcus aureus resistent a l’antibiotic meticil·lina en l’entorn hospitalari.

Concretament, en un estudi publicat a Research in Microbiology, els i les investigadores han demostrat que una variant del gen sasG (Staphylococcus aureus surface protein G) s’associa més a la formació de biofilms, sistemes d’autoprotecció que ajuden els bacteris a persistir en el medi ambient i a adherir-se a la superfície dels dispositius mèdics.

S. aureus és una causa important d’infeccions invasives adquirides en entorn hospitalari i associades a hospitalitzacions llargues, tractaments costosos, morbiditat i mortalitat. A més, el seu alt nivell de resistència a la meticil·lina representa un repte terapèutic afegit. La presència d’aquest bacteri en l’entorn hospitalari i la seva adherència als dispositius mèdics contribueix a la transmissió d’infeccions hospitalàries i a la disseminació del bacteri per tot el cos humà.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top