La incidència de la infecció per H. influenzae es manté estable però la seva resistència als antibiòtics augmenta

  • Un equip de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge ha analitzat l’epidemiologia de la infecció pel bacteri Haemophilus influenzae al llarg dels últims anys en l’entorn clínic.
  • Els resultats mostren que la mortalitat ha anat disminuït concentrant-se principalment en persones de risc: majors de 65 anys amb comorbiditats.
  • A més, es constata un increment de la resistència als antibiòtics.
Foto de grupo_retocada

Haemophilus influenzae és un bacteri que pot provocar infeccions respiratòries lleus com la sinusitis o la conjuntivitis, però també altres de més greus com la pneumònia, complicacions de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) o la malaltia invasiva – quan el bacteri penetra teixits profunds, com la sang o el líquid cefalorraquidi.

El grup d’investigació en epidemiologia de les infeccions bacterianes  de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge, juntament amb el servei de microbiologia del mateix hospital, ha presentat un informe actualitzat de la situació epidemiològica de H. influenzae. L’article s’ha publicat a la revista Microbial Genomics i mostra com ha evolucionat la incidència i la mortalitat d’aquesta infecció del 2008 al 2019 en aquest hospital, a més d’analitzar com ha augmentat la resistència als antibiòtics en aquest període.

L’estudi descriu que des del 2008, la incidència de la malaltia invasiva causada per H. influenzae en la població general s’ha mantingut estable. La gran majoria de casos són provocats per bacteris no capsulats, anomenats NTHi, i afecten principalment persones de més de 65 anys o que pateixen altres patologies. Es tracta d’una malaltia que en alguns casos es pot manifestar de forma molt severa i arribar a causar la mort, sobretot en persones de risc. Segons l’estudi, però, la mortalitat per aquesta malaltia ha anat disminuint al llarg dels últims anys.

En aquest sentit, els antibiòtics són una eina clau per lluitar contra les infeccions bacterianes: com més aviat s’administrin, més probabilitats de supervivència hi ha. Els microorganismes, però, tenen les seves pròpies eines per defensar-se. La més coneguda és l’adquisició de resistència als antibiòtics, que, tal com constata aquest estudi, ha anat augmentat. Això posa de manifest que “per tal de dissenyar estratègies de prevenció efectives és necessari monitoritzar l’augment de la resistència als antibiòtics”, explica la Dra. Sara Martí, líder de l’estudi. I afegeix que també cal mantenir la vigilància epidemiològica de la infecció per H. influenzae.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top