El cribratge molecular en pacients amb càncer de mama avançat permet prendre decisions terapèutiques personalitzades

  • L’estudi va permetre identificar una mutació coneguda en un 63% de les pacients i un 11% d’elles van poder beneficiar-se d’un tractament dirigit basant-se en l’estudi molecular del seu tumor. Aquests resultats, publicats a la revista “Frontiers in Oncology”, contribuiran a dissenyar els protocols de medicina personalitzada per aquest tipus de càncer.
202201 - NO1 - AGATA Pernas_imatge

La revista científica “Frontiers in Oncology” ha publicat recentment els primers resultats de l’estudi pilot AGATA SOLTI-1301 que tenia com a objectius avaluar si la implementació del cribratge molecular en un entorn de vida real era factible i si les pacients podien beneficiar-se d’un tractament dirigit, en cas de detectar-se alguna mutació.

En aquest estudi hi ha participat 260 pacients amb càncer de mama avançat d’arreu de l’Estat. Després de realitzar-los-hi el cribratge molecular, es va identificar que un 63% d’aquestes pacients tenien alguna mutació coneguda i en el 50% dels casos el comitè d’experts va poder fer una recomanació de tractament basant-se en els resultats obtinguts.

Finalment, un 11% d’aquestes pacients s’han beneficiat d’un tractament dirigit, la majoria d’elles a través d’un assaig clínic. D’entre els casos en els quals no es va poder personalitzar el tractament destaquen, principalment, aquells en què les pacients ja s’havien sotmès a una teràpia prèvia.

Per la investigadora principal de l’IDIBELL, cap de la Unitat de Càncer de mama de l’ICO l’Hospitalet, membre de SOLTI i primera autora de l’estudi, Sònia Pernas, “l’objectiu principal d’aquest estudi era poder avaluar cada cas gràcies a la implementació d’un diagnòstic molecular i poder identificar la teràpia més adequada per a cada pacient en el cas que es detectés alguna alteració amb diana terapèutica en l’estudi del seu tumor”.

 

El primer programa de cribratge molecular en càncer de mama metastàic a l’Estat

L’estudi AGATA està impulsat pel grup de recerca SOLTI, i es tracta del primer programa de cribratge molecular en càncer de mama avançat creat a l’Estat espanyol. La finalitat de l’estudi era treballar en xarxa amb hospitals de tot l’Estat per tal d’aconseguir que les pacients diagnosticades amb aquest tipus de tumor tinguessin accés a una teràpia personalitzada segons el perfil molecular del seu tumor, la majoria mitjançant estudis clínics.

Aquest estudi, al qual hi han participat 10 hospitals d’arreu de l’Estat entre ells els tres centres de l’Institut Català d’Oncologia (l’Hospitalet/Badalona i Girona), analitzava els perfils moleculars del tumor de cada pacient, i posteriorment, un comitè d’experts  avaluava els resultats per tal d’identificar la teràpia més adequada per a cadascuna d’elles.

Per Pernas, co-investigadora principal de l’estudi, juntament amb la coordinadora de la Unitat de Càncer de Mama i Tumors Ginecològics de l’Hospital 12 de Octubre de Madrid i vicepresidenta de SOLTI Eva Ciruelos“l’estudi AGATA SOLTI ens ha ajudat a aprendre més de la biologia tumoral del càncer de mama i ha representat el primer pas per tal de poder trencar barreres pel que fa al diagnòstic molecular. Això s’ha vist reflectit en la posada en marxa de l’estudi HOPE (SOLTI-1903) que empodera a les mateixes pacients amb càncer de mama avançat que, a través d’una eina digital, poden sol·licitar l’estudi molecular de la seva malaltia a través de mostres del seu tumor i de sang”.

L’estudi va comptar amb el suport de Novartis a través d’una beca i va ser finançat en gran part pel projecte PI 15/01508, integrat en el Pla Estatal I+D+I i cofinançat per l’Institut de Salut Carles III – Subdirecció General d’Avaluació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) (a la CE) i per una subvenció de la Fundació Mútua Madrilenya (a la CE).

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top