S’obren noves vies en el tractament de la fibrosi quística

  • La fibrosi quística té efectes sobre els pulmons que es veuen agreujats per l’estrès oxidatiu, el qual degrada les cèl·lules i els teixits.
  • Un grup d’investigació de l’IDIBELL ha identificat gens relacionats amb la resposta a l’estrès oxidatiu que podrien ajudar a dissenyar nous tractament per la fibrosi quística.
  • En la mateixa recerca, han identificat alguns fàrmacs ja comercialitzats que podrien ser beneficiosos per aquesta i altres malalties respiratòries cròniques.
NO119 - JM Aran_Antioxidants - Imatge

La fibrosi quística és la malaltia hereditària més freqüent en la població caucàsica. Aquesta malaltia està causada per una mutació genètica que provoca, entre altres, afectacions en les vies aèries. Aquestes es deshidraten i produeixen una mucositat molt més enganxosa que atrapa els patògens amb més facilitat, donant lloc a infeccions i inflamacions recurrents, el que acaba sent un problema crònic en persones amb fibrosi quística.

El efectes sobre les vies respiratòries indueixen un increment de les espècies reactives d’oxigen, molècules inestables que ataquen el que tenen al voltant i provoquen estrès oxidatiu. L’estrès oxidatiu degrada les cèl·lules i els teixits i minva l’eficàcia de les defenses enfront agressions externes, tot afavorint les infeccions i la inflamació esmentades. Per això, les cèl·lules activen una resposta de protecció molt complexa regulada a nivell genètic.

Un estudi del grup de recerca en Processos Immunoinflamatoris i Teràpia Gènica de l’IDIBELL amb el suport de la Unitat de Bioinformàtica ha fet un anàlisi amb l’objectiu de trobar nous gens i reguladors relacionats amb la resposta a l’estrès oxidatiu. S’han identificat diversos gens i reguladors que hi tenen un paper important i, per tant, serien possibles candidats a l’hora de dissenyar noves teràpies. A més, en la mateixa investigació també han buscat fàrmacs ja comercialitzats que puguin ajudar a combatre l’estrès oxidatiu mitjançant els gens identificats anteriorment. Aquest treball ha rebut finançament de l’Associació Catalana de Fibrosi Quística (ACFQ).

“Aquests fàrmacs, sols o combinats amb els tractaments actuals, podrien beneficiar als pacients amb fibrosi quística tot prevenint la degradació accelerada dels pulmons, que és un dels pitjors efectes de la malaltia” explica el Dr. Josep Maria Aran, qui ha liderat aquest treball, “però això són resultats preliminars i per portar-los a la pràctica cal fer més experiments controlats i assajos clínics” .

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top