Sinergia 2021: tornen les activitats de ciència en viu i s’estrenen nous continguts audiovisuals

La tercera edició de la festa de la recerca i la innovació en salut de L’Hospitalet se celebrarà del 15 al 20 de novembre, coincidint amb la 26a Setmana de la Ciència. Les activitats en viu tindran lloc a l’Hospital Duran i Reynals i a l’edifici Harmonia de L’Hospitalet. Al web sinergia.l-h.cat s’hi estrenaran set nous monòlegs Stand-up Science i tres càpsules Quinaciència!

MicrosoftTeams-image

Sinergia obrirà les portes a la recerca puntera que duen a terme les institucions sanitàries que treballen conjuntament a Bellvitge, un dels pols més actius en investigació biomèdica i assistència sanitària del país. Coincidint amb la Setmana de la Ciència, la tercera edició de Sinergia, liderada per l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), difondrà i compartirà la investigació responsable i innovadora de l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital de Bellvitge i la Universitat de Barcelona, amb la voluntat d’avançar cap a noves formes d’orientar la recerca, tot involucrant-hi la societat per assolir un major impacte en la salut. Les activitats en viu tindran lloc a l’Hospital Duran i Reynals i a l’edifici Harmonia de L’Hospitalet. Al web sinergia.l-h.cat s’hi estrenaran set nous monòlegs Stand-up Science i tres càpsules Quinaciència!

 

 

Dissabte 20 de novembre, l’IDIBELL celebrarà el seu Dia de portes obertes, a l’Hospital Duran i Reynals, amb dues activitats obertes a la ciutadania. Per una banda, l’IDIescape, l’escape room als laboratoris, tornarà a llançar un repte als participants: trobar, en menys d’una hora, la cura a una infecció letal que ataca la ciutat. Se’n duran a terme tres sessions (una a les 10 h, una a les 11 h i la darrera a les 12 h) i per jugar-hi cal reservar localitats a: https://bit.ly/IDIescape21.

 

    

 

Durant el mateix dissabte també s’oferirà la possibilitat de visitar els laboratoris de l’IDIBELL i viure la recerca en primera persona. El primer torn, a les 10:30 h, culminarà amb xerrada del Dr. Francisco Ciruela Fàrmacs activats amb llum: cada dia més a prop d’una medicina de precisió. El segon, a les 11:30 h, ho farà amb xerrada de la Dra. Estela Cámara Observem el cervell i les connexions neuronals: tècniques 4.0 de neuroimatge. Per realitzar aquestes visites també cal reservar localitats a: https://bit.ly/visitesIDIBELL21

 

Dijous 18 de novembre, l’Auditori de L’Harmonia (plaça Josep Bordonau i Balaguer, 6, L’Hospitalet) acollirà, a partir de les 17 h, la Jornada Recerca i salut: som a prop teu, oberta a pacients, familiars i públic en general, que oferirà tres diàlegs centrats en tres malalties que s’investiguen a Bellvitge. A les 17 h Josep M Aran (IDIBELL) i Celestino Raya (Associació Catalana de Fibrosi Quística) parlaran sobre fibrosi quística. A les 18 h, la jornada posarà el seu focus en els trastorns alimentaris, amb Fernando Fernández-Aranda (IDIBELL-HUB) i Sara Bujalance (Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia). Finalment, a les 19 h Conxi Lázaro i Ernest Nadal (IDIBELL-ICO) parlaran d’avenços en la medicina personalitzada del càncer.

 

Sinergia també reservarà espais per al col·lectiu d’estudiants del Campus Bellvitge de la Universitat de Barcelona, que el dimecres 17 de novembre podran visitar la farmàcia robotitzada de l’Institut Català d’Oncologia, els quiròfans i serveis d’intervencionisme radiològic i cardíac de l’Hospital Universitari de Bellvitge i els serveis científico-tècnics de l’IDIBELL. I per als estudiants d’ESO del Tàndem educatiu amb l’Institut Bellvitge, l’IDIBELL ha preparat una visita als laboratoris i dues xerrades científiques i motivadores a càrrec de Carla Serra i Álvaro Carmona.

 

La web sinergia.l-h.cat tornarà a ser la plataforma on se celebrarà la vessant virtual de Sinergia. Al llarg de la setmana s’hi estrenaran tres noves càpsules científiques Quinaciència!, protagonitzades per la investigadora Bárbara Rivera, i els investigadors Jordi Guiu i Jordi Adamuz. També s’aniran llançant set nous monòlegs de l’exitosa sèrie Stand-up Science, que dona veu a estudiants predoctorals i investigadors joves de l’IDIBELL i difon la seva recerca en format youtuber, gràcies a l’aliança entre Torre Barrina, l’ajuntament de L’Hospitalet i l’IDIBELL. Finalment, també es posarà a l’abast del usuaris la traducció de continguts de Sinergia al castellà i a l’anglès, inclòs l’IDIescape en format virtual.

 

Sinergia és la Festa de la recerca i l’innovació en salut de L’Hospitalet, emmarcada en el projecte estratègic L’Hospitalet, ecosistema innovador en salut (PECT, cofinançat amb fons europeus FEDER), i realitzada amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT). La iniciativa es va iniciar el 2019 de manera presencial i, per adaptar-se a la situació sanitària causada per la Covid-19, el 2020 es va transformar en un esdeveniment en xarxa gràcies a l’estrena de la web sinergia.l-h.cat. Aquest any, Sinergia torna amb activitats presencials i nou contingut divulgatiu al portal web.

Scroll to Top