Les cèl·lules del càncer de mama creen escuts de col·lagen per protegir-se del sistema immunitari

  • La infiltració de cèl·lules immunitàries dins dels tumors ajuda a la seva eliminació.
  • Un estudi publicat a Nature amb la participació d’IDIBELL i ICO demostra que una proteïna de la superfície de les cèl·lules tumorals mamàries s’uneix al col·lagen extracel·lular i l’alinea per bloquejar l’entrada de cèl·lules immunitàries.
  • El treball també evidencia que el bloqueig de la unió d’aquesta proteïna amb el col·lagen amb anticossos específics inhibeix significativament el creixement tumoral.
NP41 Pujana_Nature - Imatge

El nombre elevat de cèl·lules immunitàries dins els tumors és indicador de bon pronòstic, ja que aquestes ataquen al tumor i ajuden a destruir-lo. De quina manera les cèl·lules tumorals eviten l’entrada del sistema immunitari, com evitar-ho i el paper que hi juguen elements com la matriu extracel·lular, és a dir, l’estructura molecular que sustenta les cèl·lules, encara són incògnites que no tenen una resposta clara.

Ara, un estudi de la Universitat de George Washington, la Universitat de Texas, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), publicat a la revista Nature, acaba de descriure un mecanisme pel qual les cèl·lules tumorals mamaries generen escuts de matriu extracel·lular que eviten l’entrada de cèl·lules immunitàries. A més, el treball proposa una nova estratègia terapèutica que evitaria la formació d’aquests escuts.

L’article, que ha comptat amb la participació del grup de recerca en càncer de mama de l’IDIBELL i de l’ICO liderat pel Dr. Miquel Angel Pujana, descriu que la proteïna DDR1, present en la superfície de les cèl·lules tumorals, s’uneix al col·lagen de la matriu i l’alinea formant un escut protector dels tumors enfront del sistema immunitari.

A més, el treball suggereix l’ús d’anticossos que bloquegen la formació d’aquests escuts com a nova estratègia terapèutica. Els investigadors mostren que els anticossos específics que eviten la unió de la proteïna DDR1 amb el col·lagen faciliten la destrucció dels tumors per part del sistema immunitari. El tractament amb aquests anticossos permet la infiltració de cèl·lules immunitàries i redueix així el creixement tumoral en assaigs preclínics amb ratolins.

És la primera vegada que s’observa aquest mecanisme “d’escut” tumoral -afirma el Dr. Pujana-, i, tot i que l’estudi que s’acaba de publicar es centra en càncer de mama, creiem que és un mecanisme també utilitzat per altres tipus de càncer, el que significaria que el tractament amb anticossos específics podria ser útil terapèuticament en diferents escenaris.”

Aquest estudi s’ha centrat en models in vitro de tumors mamaris i diversos models de ratolí. En un futur pròxim els investigadors esperen poder realitzar assajos clínics en pacients de càncer de mama que ajudin a comprovar la seguretat del tractament amb anticossos específics i determinar-ne l’eficàcia.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top