Descrits nous factors predictors de mortalitat en l’embòlia pulmonar greu

NO99 - Embolia pulmonar greu - imatge

Un estudi portat a terme per investigadors de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge han descrit nous predictors de mortalitat en el tractament endovascular de l’embòlia pulmonar greu. Els resultats del seu treball acaben de ser publicats a la revista Journal of Clinical Medicine.

La malaltia tromboembòlica és la tercera causa de mortalitat cardiovascular, després de la cardiopatia isquèmica i de l’ictus. La seva forma de presentació més greu és l’embòlia pulmonar, que es produeix quan material trombòtic provinent d’una trombosi venosa profunda es desplaça pel sistema venós fins a la circulació arterial pulmonar.

Tot i que la majoria d’aquests casos poden ser abordats amb un tractament farmacològic anticoagulant o fibrinolític, els casos més greus que, pel seu risc de sagnat, no poden rebre aquests tractaments són tractats mitjançant tècniques de reperfusió endovascular, realitzades a unitats d’Angioradiologia d’hospitals terciaris. L’Hospital Universitari de Bellvitge és centre de referència en aquestes tècniques per a més de dos milions d’habitants de l’àrea del sud de Catalunya.

Es tracta d’un estudi retrospectiu realitzat en 63 pacients amb embòlia pulmonar greu que han rebut aquest tipus de tractament a l’Hospital Universitari de Bellvitge entre el gener de 2010 i el desembre de 2020, amb l’objectiu d’identificar factors predictors de mortalitat.

Els resultats han identificat com a predictors de mortalitat el fet de tenir més de 70 anys, i el fet que prèviament el pacient hagi estat sotmès a una fibrinòlisi sistèmica. Així mateix, ha determinat que els pacients als quals s’havia implantat un filtre de vena cava inferior durant el procediment de reperfusió endovascular presenten menys mortalitat a curt i llarg termini.

Aquests resultats proporcionen un millor coneixement que contribuïrà a la presa de decisions clíniques en els casos més complexos d’embòlia pulmonar.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top