Aconsegueixen activar una proteïna clau per completar el procés de mort per apoptosi en cèl·lules de glioblastoma

  • Un equip de recerca coordinat des de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i amb la participació de la unitat de Neurooncologia de l’IDIBELL, l’ICO i l’Hospital Universitari de Bellvitge, descriu com una substància anomenada gossipol permet que les cèl·lules de glioblastoma, un tipus de càncer cerebral incurable, puguin ser eliminades per apoptosi.
  • La recerca obre una nova línia d’investigació a l’hora de desenvolupar nous tractaments per a aquest tipus de càncer.
nuclear fragments in gossypol glioblastoma-treated cell (1)

L’apoptosi és el mecanisme pel qual les cèl·lules defectuoses del cos promouen la seva pròpia mort per protegir l’organisme. Es tracta d’un procés complex, amb moltes etapes, en què les diferents parts de la cèl·lula es van degradant. En les cèl·lules de glioblastoma, però, malgrat que l’apoptosi comença, s’atura en una de les etapes, permetent que la cèl·lula pugui sobreviure.

En un treball anterior, els investigadors ja havien demostrat que les cèl·lules de glioblastoma tenen nivells massa baixos de DFF40/CAD, una proteïna que, durant l’apoptosi, organitza el trencament del nucli de la cèl·lula. Aquesta mancança fa que la fase de fragmentació nuclear no es completi i la cèl·lula pugui recuperar-se.

Aquest article, publicat a la revista Cancers, ha estat coordinat pel Dr. Víctor J. Yuste, professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular a la Facultat de Medicina de la UAB i investigador de l’Institut de Neurociències de la UAB (INc-UAB), i ha comptat amb la participació del grup de Neurooncologia de l’IDIBELL, l’ICO i el HUB.

Els investigadors han administrat a les cèl·lules tumorals una substància derivada de la planta del cotó, el gossipol, que potencia l’activitat de DFF40/CAD. El resultat és que, en les cèl·lules tractades, el procés de fragmentació es completa i la cèl·lula mor. Al contrari d’altres fàrmacs, el gossipol permet que la DFF40/CAD es mantingui al nucli cel·lular durant més temps, promovent la seva fragmentació. Amb aquest estudi es demostra que compostos com el gossipol poden empènyer les cèl·lules de glioblastoma fins a un punt de no retorn després d’engegar el procés de mort cel·lular sense necessitat de modificar-les genèticament.

Tal com expliquen els investigadors, promoure que l’apoptosi finalitzi adequadament en les cèl·lules tumorals dels pacients podria ser una bona estratègia terapèutica per tractar el glioblastoma. Els nous resultats ajuden a comprendre millor la biologia d’aquest tumor tan agressiu i proporcionen noves eines per al desenvolupament d’estratègies més eficaces. Això és especialment interessant perquè actualment no hi ha cap cura per a aquesta malaltia.

Aquest estudi és el resultat d’una estreta col·laboració entre la recerca bàsica i la clínica. El Dr. Víctor J. Yuste de l’INc ha liderat un equip multidisciplinari d’investigadors bàsics, neuro-oncòlegs, patòlegs i neurocirurgians, de la UAB, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) – Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i del Institut de Recerca de Biomèdica de Lleida (IRBLleida). Aquesta recerca ha estat finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, i cofinançada amb fons FEDER.

Scroll to Top