Sónar+D, l’IDIBELL i L’Hospitalet s’uneixen per fer un experiment en viu que estudiarà les diferències a l’hora de descobrir músiques noves

  • La curiositat serà l’objecte d’estudi de l’experiment científic “Being a Curious Music-Mind” de l’IDIBELL amb la DJ Alicia Carrera, que tindrà lloc al CCCB i la Sala Salamandra els dies 29 i 30 d’octubre.
  • Aquesta iniciativa forma part de la proposta que la ciutat de L’Hospitalet presentarà sota el marc del Festival Sónar+D.
  • Saúl Baeza, Mario Santamaria, Laura Llaneli i Lolo & Sosaku també se sumen al Sónar+D by L’Hospitalet.
Imatge noti sonar+

L’Hospitalet i l’IDIBELL presenten, un any més, una proposta híbrida per al Sónar+D que uneix art, recerca i innovació amb l’objectiu de dissenyar nous continguts culturals per a un públic que demana noves experiències. La proposta està impulsada en el marc de l’estratègia L’Hospitalet 6.0, té com a objectiu accelerar la innovació i la transformació digital de la ciutat i pretén ser un punt de trobada entre la creativitat i la innovació tecnològica avançada. Reunirà músics, compositors, historiadors culturals, tecnòlegs, científics i desenvolupadors per discutir, explorar i demostrar que la interacció entre humans i màquines pot generar entorns que no havíem imaginat abans, a través d’un programa d’esdeveniments que inclou dues sessions d’un experiment que explorarà la curiositat de la música, una gran conferència plenària i produccions artístiques creades per alguns artistes del Districte Cultural.

 

Entendre la curiositat musical a través del expermient “Being a Curious Music-Mind”, de l’IDIBELL amb la DJ Alicia Carrera

La música té un paper fonamental en la nostra vida: té la capacitat inherent d’evocar una gran varietat d’emocions i sentiments i s’usa com un poderós regulador de l’estat d’ànim. Però s’han observat fortes diferències individuals en la motivació intrínseca per buscar nova música i gaudir-ne. Per exemple, mentre que algunes persones passen molt de temps descobrint música nova, altres persones es queden estancades escoltant les mateixes cançons i artistes durant anys. A més, també hi ha diferències sòlides en la nostra capacitat d’experimentar plaer a l’escoltar música (l’anomenada hedonia musical), així com en la susceptibilitat per experimentar experiències de transcendència o estats d’emoció màxima.

Per explorar i estudiar les diferències en el vibrant món de la curiositat musical, el festival Sónar+D, l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) s’uneixen per presentar una proposta singular i inspiradora, carregada de talent i innovació fruit de la intersecció entre la cultura, la ciència i la tecnologia.

L’equip de neurocientífics de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona liderats per Antoni Rodríguez-Fornells, per primera vegada i en un entorn naturalista, proposen un experiment científic que té com a objectiu caracteritzar les diferències en la curiositat (i la recerca de nova informació musical) desenvolupada pels oients després d’haver estat exposats a noves peces musicals. Aquestes diferències s’avaluaran considerant cada perfil musical personal.

Durant la primera fase de l’experiment, les persones participants seran exposades a peces musicals inèdites i respondran a preguntes al llarg de la sessió de la DJ Alícia Carreras, especialment preparada per aquest experiment. En una segona fase, l’endemà, les persones participants hauran de respondre un qüestionari de manera individual.

S’han programat dues sessions de l’experiment. La primera tindrà lloc el 29 d’octubre a les 12 hores al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). I la segona a la Sala Salamandra de L’Hospitalet, el 30 d’octubre a les 12 hores. Per a tots dos esdeveniments, les persones assistents, que han de ser majors de 18 anys, hauran de portar un telèfon mòbil amb dades i amb la bateria carregada.

Antoni Rodríguez Fornells és investigador principal del grup de recerca en cognició i plasticitat cerebral de l’IDIBELL i professor de la Universitat de Barcelona. Els seus últims treballs demostren que escoltar música vocal promou la recuperació i la salut cerebral després d’un ictus i que l’estructura cerebral determina les diferències individuals davant la sensibilitat musical. Intrínsecament interdisciplinàries, les seves investigacions requereixen la interconnexió de camps d’investigació diversos, com la plasticitat del cervell, el desenvolupament del cervell i els mecanismes d’aprenentatge.

Les entrades estan disponibles a:

 

Conferència plenària + produccions artístiques

 El mes de desembre, la conferència plenària centrarà el focus d’atenció en l’impacte i les aplicacions de la intel·ligència artificial en els processos artístics creatius i també serà el tret de sortida de les instal·lacions de Laura Llaneli, Saúl Baeza i Mario Santamaria. Tots tres artistes protagonitzaran diferents instal·lacions artístiques que contribuiran a generar reflexions al voltant del potencial que es genera del diàleg entre l’art i la tecnologia.

 

Exposició “De la Tierra” de Lolo&Sosaku

 “De la Tierra” és un projecte expositiu i pedagògic que imagina un espai-temps en potència; una mutació del sistema en la qual les màquines i la Terra han forjat una nova aliança posant fi a modes d’existència humans. Així, “De la Tierra” imagina un nou ecosistema en el qual subjectivitats de caràcter maquínic coexisteixen amb la natura.

La mostra representa una línia d’investigació artística que Lolo & Sosaku han explorat en treballs recents (“Stellar”), però que per primer cop es produeixen juntament amb noves peces conceptualitzades i produïdes específicament per a la ciutat. Un imaginari postantropocèntric i les seves narratives que es materialitzen en un projecte a tres bandes: una exposició, un projecte pedagògic i un programa públic. Però també es materialitza en un lloc i temps concret: en una nau desocupada a L’Hospitalet com a context idoni per explorar aquest espai-temps especulatiu, idoni, perquè el projecte pot apropiar-se d’aquest lloc postindustrial com un camp fèrtil per projectar aquest imaginari i, d’aquesta manera, reanimar-lo.

 Amb aquesta exposició, que es farà també el mes de desembre, el projecte estratègic del Districte Cultural de L’Hospitalet posa a la disposició de la ciutadania una mostra d’arts visuals inèdita, tant per les obres que s’hi presenten com pel muntatge expositiu, que pretén no només visualitzar el talent creatiu d’artistes de la ciutat amb trajectòria internacional sinó també projectar la ciutat com un pol de creació i difusió cultural de primer nivell.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Entrades CCCB, 29 d’octubre (enllaç)

Entrades Sala Salamandra, 30 d’octubre (enllaç)

Comparteix a:

Scroll to Top