miR-424~503, un grup de microRNAs que controlen el desenvolupament d’un tipus de càncer de mama

  • Els microRNAs són petites molècules que regulen l’expressió de determinats gens.
  • Investigadors de l’IDIBELL i la UB, conjuntament amb el Mount Sinai, han descrit un conjunt de microRNAs que estarien regulant els càncers de mama dependents de la via de senyalització Wnt/β-catenina.
  • La via Wnt/β-catenina està implicada en diversos processos del desenvolupament tumoral, entre d’altres, promou la proliferació de l’epiteli mamari. Els microRNAs actuarien de fre d’aquesta via per evitar la sobreproliferació.
NP34 - D Llobet_EMBO Reports - Imatge

Les glàndules mamàries femenines són òrgans que canvien constantment. L’expansió i regressió de l’epiteli d’aquestes glàndules ve dictat pels canvis hormonals ovàrics. Aquests cicles estan altament regulats en l’espai i el temps, ja que petits desajustos poden donar lloc a conseqüències patològiques molt greus. En aquest sentit, la via de senyalització Wnt/β-catenina hi juga un paper molt important, es tracta d’una via que, entre d’altres funcions, regula la proliferació de l’epiteli mamari, en conseqüència, si es troba anormalment activada pot afavorir el desenvolupament de càncer de mama..

La Dra. Ruth Rodríguez-Barrueco i el Dr. David Llobet-Navàs, de l’equip de recerca en càncer ginecològic de l’IDIBELL, conjuntament amb el Dr. Jose Silva, de l’Icahn School of Medicine al Mount Sinai (Nova York), i el Dr Jiyang Yu del St. Jude Children’s Research Hospital (Memphis), han descobert que els tumors mamaris caracteritzats per una activació de la via Wnt/β-catenina presenten freqüentment alteracions en un grup de microRNAs.

Estudis previs del mateix equip havien descrit que aquest grup de microRNAs, el clúster miR-424~503, actuava com a supressor de tumors en el càncer de mama. Aquest nou estudi publicat a l’EMBO Reports indica que aquest efecte antitumoral vindria donat, en part, pel seu paper en la regulació de la via Wnt/β-catenina.

Entendre per què es generen tumors, els mecanismes moleculars subjacents i el paper que hi juga cadascú ens dóna una perspectiva més àmplia –afirma Ruth Rodríguez-Barrueco, investigadora principal de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona-. Una perspectiva que ens permet seguir explorant noves dianes terapèutiques, que puguem modular, per obtenir tractaments més eficaços i amb menys efectes secundaris per a les pacients”.

Els microRNAs són petits fragments d’àcids nucleics que regulen de manera específica l’expressió de certs gens. “Nosaltres hem observat que els microRNA miR-424 i miR-503 bloquegen la síntesi d’un receptor essencial per a la via de senyalització Wnt/β-catenina. Es tracta d’una estratègia de les cèl·lules de l’epiteli mamari per regular la proliferació cel·lular” afirma el Dr. David Llobet-Navàs, també investigador principal de l’IDIBELL i membre del CIBERONC. “Amb aquest estudi nosaltres proposem que quan desapareix aquest grup de microRNAs desapareix el fre de la proliferació cel·lular en l’epiteli mamari, i per tant, es pot afavorir el creixement descontrolat i l’aparició eventual de tumors”.

Per a aquesta investigació, l’equip ha utilitzat un model de ratolí que no expressa el grup de microRNAs miR-424~503. Els investigadors han observat que les femelles que no expressen aquests microRNAs desenvolupen més freqüentment tumors a la glàndula mamària que es caracteritzen per una sobreactivació de la via Wnt/β-catenina.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top