Les citologies cervicals no són prou sensibles per a detectar el càncer d’endometri

  • Tot i que els amplis programes de cribratge de càncer de cèrvix, a través de citologies cervicals, han aconseguit reduir la incidència i mortalitat d’aquest càncer. Un estudi retrospectiu de l’IDIBELL i de l’ICO ha demostrat, amb 371 dones tractades a l’Hospital de Bellvitge, que aquestes proves no són efectives pel diagnòstic del càncer d’endometri.
NO84 - L Costas_Cancer Medicine - Fotos

La part més externa de l’úter és el que coneixem com a cèrvix, per contra, l’endometri, correspon al revestiment del úter en la seva porció més interna.

Les citologies cervicals, és a dir, l’observació al microscopi de les cèl·lules de la cèrvix, són proves diagnòstiques de demostrada eficàcia que, gràcies als programes de cribratge i seguiment a nivell mundial, han aconseguit reduir la incidència i mortalitat del càncer de cèrvix.

Per la seva banda, el càncer d’endometri és un dels càncers ginecològics més comuns. No obstant això, els mètodes de cribratge no estan contrastats com en el cas del càncer de cèrvix. La continuïtat anatòmica de l’endometri amb la cèrvix fa que les citologies cervicals també puguin ser útils per a detectar possibles casos de càncer d’endometri. Diversos estudis retrospectius han mostrat la presència de cèl·lules anormals procedents de l’endometri en les citologies cervicals.

Un estudi de grup de recerca d’Infeccions i Càncer de l’IDIBELL i de l’ICO, liderat per la Dra. Laura Costas, ha avaluat la sensibilitat de les citologies cervicals per a la detecció del càncer d’endometri. Per fer-ho han recollit dades de 371 dones, tractades a l’Hospital de Bellvitge, que entre el 1990 i el 2020 havien desenvolupat càncer d’endometri, i de les quals se’n tenien dades registrades de citologies cervicals prèvies.

Els resultats, publicats a la revista Cancer Medicine, indiquen que les citologies cervicals son poc eficaces per a diagnosticar càncer d’endometri. Només en el 25.6% dels casos s’havien detectat signes de possibles neoplàsies de l’endometri.

Els investigadors conclouen que aquesta prova no és prou sensible per a detectar el càncer d’endometri. No obstant això, apunten que les noves tecnologies genòmiques i epigenètiques en mostres cervicals mostren una perspectiva molt prometedora com a estratègies de diagnòstic d’alta sensibilitat.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top