La capacitat d’inhibir la mitofàgia converteix a la fluorizolina en un prometedor agent antitumoral

  • La fluorizolina era coneguda per la seva acció proapoptòtica en diverses cèl·lules tumorals.
  • Ara, un estudi de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona mostra que a part de promoure la mort cel·lular, aquest compost inhibeix la degradació dels mitocondris.
  • Estudis previs apunten que el bloqueig de la mitofàgia podria ajudar a millorar l’efectivitat de la quimioteràpia.
NO88 - J Gil_Oncogenesis - Imagen

L’equip d’Apoptosi i Càncer de l’IDIBEL, liderat pel Dr. Joan Gil, professor del Departament de Ciències Fisiològiques de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, ha demostrat que el compost fluorizolina inhibeix la degradació dels mitocondris. El grup havia descrit prèviament que la fluorizolina, sintetitzada pel grup del Dr. Rodolfo Lavilla de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, induïa apoptosi en línies cel·lulars tumorals i cèl·lules tumorals primàries de leucèmies i limfomes humans. Ara, aquest nou estudi mostra que, a més, posseeix una prometedora capacitat d’inhibició de la degradació dels mitocondris, que el posiciona com a un possible agent antitumoral.

La degradació dels mitocondris, també referida com a mitofàgia, és un procés intrínsec de la cèl·lula pel qual s’eliminen i es reciclen els mitocondris danyats, garantint la integritat i el bon funcionament de la cèl·lula. Diversos estudis han suggerit que els inhibidors de la mitofàgia, combinats amb els tractaments convencionals contra el càncer, podrien millorar l’efectivitat de la quimioteràpia.

Estudis recents havien demostrat que la prohibitina, la proteïna a la que s’uneix la fluorizolina, participa en la mitofàgia. Els resultats de l’equip del Dr. Gil en col·laboració amb el grup d’Inserm del Dr. Jean-Ehrland.Ricci i la Dra. Sandrine Marchetti al C3M de Niça,  publicats a la revista Oncogenesis, demostren que la fluorizolina no només s’uneix a les prohibitines sinó que a més atura la degradació dels mitocondris en diversos tipus cel·lulars tumorals.

Aquests resultats formen part de la Tesi Doctoral de Sonia Núñez-Vázquez, codirigida pel Dr. Gil i el Dr. Daniel Iglesias-Serret, professor de la Universitat de Vic. Aquesta recerca ha estat finançada pel Ministerio de Ciencia e Innovación i ERF (SAF2017-83178-R).

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top