El tractament amb nanopolímers prevé la formació d’agregats proteics en neurones derivades de pacients de Parkinson

  • Un dels segells d’identitat de la malaltia de Parkinson és l’acumulació anormal de la proteïna α-sinucleïna que acaba provocant la mort neuronal causant de les afectacions motores pròpies de la malaltia.
  • Els dendrímers són polímers molt ramificats que han demostrat disminuir l’acumulació de α-sinucleïna en neurones dopaminèrgiques derivades a partir de cèl·lules mare de pacients.
NO91 - Raya_Biomacromol - Imatge

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que es caracteritza per la mort de les neurones anomenades dopaminèrgiques, el que causa les afectacions motores pròpies d’aquest trastorn. La pèrdua de neurones és causada per l’acumulació d’agregats de la proteïna α-sinucleïna. Aquesta és una proteïna present de manera fisiològica en molts tipus neuronals, però, la formació anormal d’agregats de α-sinucleïna afecta la funció neuronal arribant a causar la mort d’aquestes.

La nanotecnologia ha ajudat a entendre millor i a buscar nous abordatges terapèutics per a malalties com el Parkinson. Entre ells destaquen els dendrímers, polímers molt ramificats amb geometries úniques i ben definides que eviten la formació d’agregats de α-sinucleïna i permeten la seva solubilització. Aquesta habilitat dels dendrímers els ha convertit en una prometedora estratègia terapèutica del Parkinson. De fet, ja han demostrat la seva eficàcia impedint l’agregació de proteïnes in vitro i en línies cel·lulars.

Ara, els grups del Prof. Ángel Raya i de la Dra. Antonella Consiglio, dels programes de Medicina Regenerativa i Neurociències de l’IDIBELL, respectivament, en col·laboració amb investigadors de la Universitat d’Alcalá, han analitzat l’efectivitat dels dendrímers en l’acumulació endògena de α-sinucleïna en neurones procedents de pacients de Parkinson. Per a això han fet servir com a model neurones dopaminèrgiques diferenciades a partir de cèl·lules mare de pacients de Parkinson.

El treball publicat a la revista Biomacromolecules demostra que el tractament de les neurones humanes amb dendrímers evita l’acumulació patològica de α-sinucleïna. “Els nostres resultats, en un model genuí de Parkinson, destaquen el potencial terapèutic dels sistemes dendrítics, una estratègia eficient i segura que podria posposar o fins i tot aturar la progressió del Parkinson” afirma la Dra. Raquel Ferrer, investigadora del programa de Medicina Regenerativa de l’IDIBELL que ha liderat el treball.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top