Un indicador de la disfunció endotelial permet predir la necessitat de traslladar a l’UCI a pacients amb trasplantament medul·lar

  • L’Índex d’Estrès i Activació Endotelial, calculat a través de biomarcadors de rutina, informa sobre l’estat d’activació de l’endoteli.
  • L’equip d’Hematologia de l’IDIBELL i de l’ICO ha publicat un article a la revista Blood Advances en què es proposa aquest índex com una eina capaç d’identificar els pacients amb major risc de trasllat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) posteriorment al trasplantament de cèl·lules progenitores hematopoètiques.
NO83 - Mussetti_Transplantation - Imatge

El trasplantament de medul·la òssia pot ser una teràpia curativa per a aquells pacients amb malalties hematològiques malignes i no malignes. No obstant això, aquest tractament comporta un risc no menyspreable de complicacions potencialment mortals i un impacte directe en la qualitat de vida dels pacients. L’avaluació pretrasplantament del risc individual és essencial per a seleccionar aquells pacients que es podrien beneficiar més del procediment.

L’endoteli, la monocapa de cèl·lules que recobreix l’interior dels vasos sanguinis, juga un paper primordial en la resposta a complicacions infeccioses i no infeccioses dels pacients que reben un trasplantament de medul·la. Un estudi del grup de recerca en tumors hematopoètics i limfoides de l’IDIBELL i de l’ICO, publicat a la revista Blood Advances, ha descrit la capacitat d’un indicador d’activació endotelial, calculat previ al procediment, per predir la probabilitat de trasllat a l’UCI en els pacients receptors d’un trasplantament de progenitors hematopoètics. Aquest índex, anomenat EASIX de les seves sigles en anglès Endothelial Activation and Stress Index, fa servir tres paràmetres disponibles en les anàlisis de sang de rutina (LDH, creatinina i plaquetes) per calcular el grau d’activació de l’endoteli.

L’estudi liderat per la Dra. Anna Sureda, cap de grup de l’IDIBELL i cap del servei d’hematologia clínica de l’ICO, mostren que els pacients amb un índex EASIX pretrasplantament elevat, presenten major probabilitat d’ingrés a l’UCI que la resta. A més, l’estudi confirma el potencial d’aquest índex per predir la mortalitat relacionada amb el trasplantament i la supervivència global en aquests pacients.

Els i les investigadores proposen l’ús de l’índex EASIX com una eina de pronòstic per identificar els pacients amb un major risc de patir complicacions greus, i, per tant, necessitar, cures intensives. “La identificació del risc individual de desenvolupar complicacions greus que requereixin trasllat a l’UCI en pacients receptors d’un trasplantament de progenitors hematopoètics podria ajudar-nos a implementar intervencions personalitzades de forma precoç i a gestionar recursos sanitaris” indica la Dra. Marta Peña, primera autora del treball.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top