L’IDIBELL i l’ICO participen en la troballa d’una debilitat que podria aprofitar-se per tractar càncers defectius per SMARCA4

  • Els resultats de l’estudi apunten que els tumors amb una forma genèticament inactivada de la proteïna remodeladora de la cromatina SMARCA4 són molt sensibles als inhibidors de la família de desmetiladores d’histones KDM6.
Octavio A. Romero et al. Nature Communications. 2021.

Molts tipus de càncer, com el càncer de pulmó o el carcinoma de cèl·lules petites d’ovari, tipus hipercalcèmic (SCCOHT), són portadors de mutacions que inactiven genèticament el gen SMARCA4, un component central del complex remodelador de la cromatina SWI/SNF, un els principals actors en el control epigenètic de l’expressió gènica.

En un estudi publicat recentment a la revista Nature Communications, els investigadors descriuen com la inactivació de el gen SMARCA4 comporta baixos nivells de KDM6, una família de desmetiladores d’histones. Això, per si sol, pot explicar per què aquests tumors escapen de l’activitat anticancerígena de SAHA, un fàrmac molt efectiu contra les desacetilases d’histona utilitzat en la medicina de precisió. En ser refractaris a aquest fàrmac, els pacients amb tumors portadors de mutacions que inactivin SMARCA4 es queden sense aquesta opció terapèutica.

Els resultats de la recerca mostren que la desregulació de KDM6 altera la seva funció epigenètica i, en els tumors deficients en SMARCA4, les cèl·lules es tornen hipersensibles a GSK-J4, un potent inhibidor de desmetilases d’histones. Després del tractament, només les cèl·lules del tumor activen les seves vies de mort cel·lular programades -apoptosi o necrosi-, el que comporta a una reducció significativa del tumor, tant in vitro com en models animals. De confirmar-se en proves amb pacients humans, s’obriria la porta a nous tractaments per a tumors sense opció terapèutica específica.

Els seus resultats es van validar mitjançant l’ús de models de ratolins ortotòpics que porten un tumor primari humà derivat directament de pacients, els anomenats orthoxenografts, per provar el potencial terapèutic dels inhibidors de KDM6 en un context fisiològic real. Tots els experiments amb animals van ser aprovats pel Comitè d’Ètica de l’IDIBELL.

Estudi col·laboratiu multicèntric

En aquest estudi hi han participat investigadors/es de l’Institut Josep Carreras, l’ICO, l’IDIBELL, el VHIO i la Universitat de Granada. Concretament, per part de l’IDIBELL ho ha coordinat l’ Alberto Villanueva, cap del grup de Quimioresistència Tumoral i Estromal del Programa Procure de l’IDIBELL i de l’ICO, amb la col·laboració de Lourdes Farré, Agustí Vidal i Maties Guiu, del Servei d’Anatomia Patològica, i l’oncòleg mèdic de l’IDIBELL i de l’ICO l’Hospitalet, Josep Ma Piulats.

Els resultats reportats poden ser de gran valor per a l’estratificació de tumors segons el seu origen genètic o epigenètic i fomentar el desenvolupament de la medicina de precisió amb alta eficàcia i baixa toxicitat, utilitzant un nou conjunt de moduladors epigenètics com a fàrmacs anticancerosos molt útils per al futur tractament de càncers de pulmó i altres càncers epitelials, com els tumors d’ovari.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top