Descobreixen una nova via per abordar el melanoma metastàtic

  • S’ha demostrat que la combinació de quimioteràpia amb un inhibidor de l’oncogèn BRAF és efectiva per tractar aquesta malaltia
  • L’estudi, publicat a la revista Oncogene, ha estat coliderat pel Dr. Alberto Villanueva, de l’IDIBELL i l’ICO
  • Aquesta alternativa obre la porta a oferir un nou abordatge als pacients afectats per aquest tipus de tumor, que no té un tractament curatiu en els estadis més avançats ni en les recaigudes
NP22 IMIM Villanueva Melanoma - Imatge

Combinar quimioteràpia i inhibidors de l’oncogèn BRAF és una estratègia molt efectiva per lluitar contra el melanoma metastàsic, la principal causa de mortalitat per càncer de pell al món. Ho demostra un estudi d’investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), de l’Hospital del Mar i del CIBER de Càncer (CIBERONC) , que acaba de publicar-se en la revista Oncogene.

L’estudi, en el qual hi ha participat el grup de recerca en Quimioresistència Tumoral i Estromal, liderat pel Dr. Alberto Villanueva, ha analitzat l’efecte de la combinació dels dos tipus de tractament sobre el melanoma maligne. En estudis anteriors, els mateixos investigadors ja havien demostrat la utilitat de bloquejar l’expressió de l’oncogèn BRAF per reduir la capacitat de reparació de les cèl·lules de càncer de còlon i recte després de rebre tractament quimioteràpic.

 

Tractament de baixa toxicitat

Els investigadors han analitzat els dos tractaments per separat i de forma conjunta en ratolins i en cèl·lules tumorals in vitro. La combinació dels dos abordatges va mostrar un efecte superior en tots els assajos després d’una setmana de tractament. Així mateix, els seus beneficis es van mantenir un cop finalitzat el tractament.

L’avaluació preclínica en els models animals amb melanomes amb la mutació en l’oncogèn BRAF ens ha permès validar l’eficàcia d’aquest nou abordatge terapèutic per al tractament d’aquest tipus de càncer“, diu el Dr. Alberto Villanueva, investigador de l’ICO i l’IDIBELL que ha liderat els estudis preclínics.

Hem demostrat el potencial terapèutic de la combinació dels dos tractaments en l’erradicació de les cèl·lules canceroses. Aquesta estratègia no només pot prevenir l’aparició de resistències en algun dels abordatges, sinó que ofereix una nova perspectiva terapèutica per als pacients amb mutacions que afecten l’oncogèn BRAF“, analitza el Dr. Lluís Espinosa, investigador de l’IMIM-Hospital de la Mar i del CIBERONC.

L’estudi també apunta que baixes dosis de quimioteràpia, evitant la seva toxicitat, combinades amb el tractament habitual amb inhibidors de BRAF poden tenir un gran efecte sobre la progressió del melanoma metastàtic. A més, com el tractament combinat elimina les cèl·lules tumorals en lloc d’aturar el seu creixement, també s’evitarien tractaments llargs i la possible aparició de resistències. D’altra banda, els investigadors creuen que aquest abordatge podria ser aplicat a altres tipus de càncer, incloent-hi alguns subtipus rars de melanoma que actualment no tenen tractament perquè no presenten mutacions en l’oncogèn BRAF. Els autors de l’estudi consideren que aquesta possibilitat és de fàcil avaluació, ja que els tractaments ja estan sent utilitzats de forma habitual en el tractament de diversos tipus de tumors.

En aquest cas “el mecanisme és simple, en combinar baixes dosis de quimioteràpia, de molt baixa toxicitat, amb inhibidors de BRAF, fem mal, d’una banda, a l’ADN de la cèl·lula amb la quimioteràpia, i per una altra, impedim a la cèl·lula reparar gràcies als inhibidors de BRAF. Això no només potenciaria l’efecte de cada un dels tractaments, sinó que també podria fer aquest efecte irreversible“, explica el Dr. Fernando Gallardo, cap de secció de Servei de Dermatologia de l’Hospital de la Mar.

Un dels principals problemes per al tractament amb inhibidors de BRAF, el tractament de referència en aquesta malaltia, és que les cèl·lules canceroses tornen a proliferar en adquirir resistència a aquest abordatge, ja que l’inhibidor només les atura, no les elimina. La possibilitat d’utilitzar aquesta combinació amb quimioteràpia podria eliminar el problema d’algunes resistències i la recaiguda a la malaltia.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top