Dos investigadors de l’IDIBELL reben el suport de la Fundació Mutua Madrileña

  • La Fundació Mutua Madrileña ha lliurat avui les seves XVII Ajudes a la Investigació en Salut a 27 projectes de recerca de tot Espanya, 5 d’ells a Catalunya, dels quals 2 han estat concedits a investigadors de l’IDIBELL.
  • Aquests estudis, dotats amb 140.000 euros, es desenvoluparan en les àrees d’oncologia i traumatologia, i estan liderats per Josep Maria Piulats i José Luis Agulló.
NP24 MM Piulats Agulló_imatge1

La Fundació Mutua Madrileña, en la seva XVIII Convocatòria Anual d’Ajudes a la Investigació en Salut, ha concedit dos milions d’euros a 27 estudis i assajos clínics adreçats a la millora dels tractaments mèdics que es desenvoluparan en diferents centres d’investigació de tot Espanya. Entre ells, destinarà prop de 140.000 euros a la posada en marxa de dos projectes d’investigació mèdica que es desenvoluparan a l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) en les àrees de l’oncologia i la traumatologia.

 

Càncer de pròstata

En l’àrea de l’Oncologia, i des de l’IDIBELL i Institut Català d’Oncologia, el doctor Josep Maria Piulats i el seu equip desenvoluparan l’estudi Smarter-CRPC que validarà la ressonància magnètica de difusió de cos sencer com a tècnica per identificar metàstasis òssies actives en pacients amb càncer de pròstata resistent a castració (CRPC). Si es confirma la seva validesa, serà una alternativa a les tècniques de radiologia convencional, amb capacitat de disminuir els falsos negatius.

Així mateix, aquest estudi analitzarà la composició de l’estroma inflamatori en mostres de metàstasis òssies d’CRPC en sèries retrospectiva i prospectiva i establirà les bases per a la generació de nous projectes de combinacions de tractaments amb base immunològica per al tractament d’aquests pacients, així com la identificació de noves dianes per al tractament d’aquesta malaltia.

 

Traumatologia: substitució de maluc

Per la seva banda, el doctor José Luis Agulló, investigador de l’IDIBELL i cap de el servei de Traumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, estudiarà de manera prospectiva l’impacte de la cirurgia programada de substitució de maluc per artrosi sobre la capacitat funcional i factors de risc cardiovasculars.

Conèixer l’efecte de la cirurgia sobre diversos paràmetres (equilibri, força o qualitat cardiovascular) i poder-ho quantificar oferiria informació complementària que pot influir en la prescripció específica i el seu moment d’aplicació.

 

Lliurament de les Ajudes

El lliurament de la XVIII Convocatòria d’Ajudes a la Investigació en Salut s’ha celebrat avui a Madrid, a l’Auditori de Mutua Madrileña, en un acte presidit pel president de el Grup Mútua i la seva fundació, Ignacio Garralda; el president del Comitè Científic de la Fundació Mutua Madrileña, el doctor Rafael Matesanz; i el que va ser cap de Servei de Microbiologia i Malalties Infeccioses de l’Hospital Gregorio Marañón, el professor Emilio Bouza. Els tres han estat acompanyats pels investigadors principals dels estudis que han rebut ajudes.

Amb aquesta convocatòria, que enguany ha celebrat la seva divuitena edició consecutiva, la Fundació Mútua contribueix econòmicament amb la investigació mèdica de qualitat que es fa a Espanya. Els ajuts d’aquesta XVIII convocatòria s’han concedit a 27 estudis que es duran a terme en 24 hospitals i una universitat de 11 comunitats autònomes.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top