Fan servir un model de ratolí per predir la resposta al tractament d’un pacient amb mieloma

  • El Mieloma Múltiple Extramedul·lar és un tipus de mieloma molt agressiu en el qual les cèl·lules malignes envaeixen altres teixits.
  • Investigadors de l’IDIBELL i de l’ICO han utilitzat un model ortotòpic de ratolí per expandir el teixit tumoral d’un pacient amb aquest tipus de mieloma per estudiar-ne les característiques moleculars i la resposta a les diferents tractaments.
NO42 - Lourdes Farre_Dis Model & Mecha - Imatge

Un equip de l’IDIBELL i de l’ICO, utilitzant un model ortotòpic de ratolí, ha realitzat un estudi d’oncologia personalitzada d’un cas de mieloma molt agressiu. El model murí utilitzat, en el qual s’implanta una biòpsia del tumor humà en el mateix teixit del ratolí, és un dels models in vivo més avançats que existeixen, ja que reprodueix fidelment el comportament del tumor i la seva resposta als tractaments, i que per tant, permet estudiar cada cas individualment.

En aquest sentit, el present treball publicat a la revista Disease Models and Mechanisms, ha utilitzat el model per estudiar un cas concret de Mieloma Extramedul·lar Múltiple, determinar-ne les característiques moleculars i la seva resposta als diferents tractaments. El treball ha estat fruit de la col·laboració de dos equips del programa Oncobell de l’IDIBELL i de l’ICO, el grup de recerca en Quimioresistència Tumoral i Estromal, del programa ProCURE, i el grup de Tumors Hematopoètics i Limfoides.

El Mieloma Multiple ve donat per l’expansió descontrolada de les cèl·lules de la medul·la òssia, es tracta d’un tipus de mieloma que gràcies als últims avenços ha aconseguit augmentar la taxa de supervivència. No obstant, hi ha casos en què les cèl·lules malignes aconsegueixen sortir de la medul·la i colonitzar altres teixits, és el cas del Mieloma Multiple Extramedul·lar, en el qual el pronòstic empitjora radicalment mostrant una esperança de vida que no supera els tres anys.

La Dra. Lourdes Farre, líder del projecte i investigadora principal del grup de recerca en Quimioresistència Tumoral i Estromal, indica “hem demostrat que el model ortotòpic en ratolí és una eina molt potent per expandir el teixit tumoral procedent de mielomes mantenint les seves característiques genètiques i histològiques, cosa que permet fer un estudi molecular en profunditat i en especial avaluar-ne la resposta tumoral front dels diferents tractaments“.

Per la seva banda, la Dra. Anna Sureda cap del grup Tumors Hematopoètics i Limfoides ressalta que “determinar el maneig i l’estratègia terapèutica a seguir en els pacients de Mieloma Múltiple Extramedul·lar pot ser molt complicat, ja que és molt difícil predir quin tractament funcionarà millor en cada pacient“. I afegeix, “gràcies a la implantació del teixit tumoral humà en ratolí podem estudiar en profunditat les característiques de cada tumor i combinar-ho amb les diferents opcions terapèutiques, el que ens podria permetre anar una pas més enllà en la medicina personalitzada“.

Aquest treball s’ha finançat amb fons competitius del Instituto de Salud Carlos III i de la Fundación hna.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top