L’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge lideren un estudi sobre l’efectivitat de l’Icatibant contra la Covid-19

  • l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) amb l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha iniciat un estudi clínic, en col·laboració amb la companyia farmacèutica Takeda, per avaluar l’eficàcia i seguretat de l’Icatibant com a tractament contra la Covid-19.
NO29 - Videla_Takeda - Imatge

Aquesta investigació es troba en fase de reclutament i inclourà 120 pacients de diversos hospitals espanyols. Està previst que els primers resultats es coneguin al novembre.

Icatibant està autoritzat per al tractament de l’angioedema hereditari, un trastorn d’origen genètic que causa crisis recurrents d’edema (inflor) debilitant i dolor a diverses parts del cos, que poden arribar a resultar letals. El fàrmac podria exercir dos possibles mecanismes d’acció contra la Covid-19. D’una banda, bloquejaria l’acció de la bradicinina augmentada a la Covid-19 i, de l’altra, inhibiria la proteasa M de la SARS-CoV-2, que és clau en la replicació de virus.

La pandèmia causada per la Covid-19 ha colpejat amb duresa a nivell mundial i cal investigar per proporcionar les millors opcions terapèutiques per als pacients. Això ens ha impulsat a iniciar moltes investigacions, entre les quals el primer assaig clínic que es realitza a nivell mundial sobre Icatibant en pacients infectats per SARS-CoV-2”, comenta el cap de Departament d’Investigació Clínica de l’IDIBELL, el Dr. Sebastià Videla.

La població objectiu d’aquest assaig clínic la constitueixen els pacients hospitalitzats diagnosticats de pneumònia per la SARS-CoV-2 que es troben sense ventilació mecànica invasiva. “Es considerarà èxit el cas dels pacients que, en el desè dia de tractament amb Icatibant, el seu estat clínic hagi millorat del grau 4 o 5 al grau 2 o inferior i no hagin presentat reaccions adverses rellevants“, explica el Dr. Jordi Giol, facultatiu especialista del Servei d’Urgències de l’Hospital de Bellvitge.

Identificar opcions terapèutiques efectives per al tractament i la prevenció de la Covid-19 és un dels grans reptes mèdics actuals, per si apareixen variants que escapen a les vacunes o per a persones que, per alguna contraindicació, no es puguin vacunar”, assenyala la directora mèdica, de regulador i qualitat de Takeda Espanya, la Dra. Carmen Montoto.

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top