Isabel Fabregat rep un ajut de la Fundació Ramón Areces per estudiar la fibrosi hepàtica

NO36 - Fabregat_Areces - Imatge

La Fundació Ramón Areces acaba d’adjudicar Ajudes a la Investigació en Ciències de la Vida i de la Matèria corresponent a la seva XX edició. Aquesta convocatòria d’ajudes, a la qual en aquesta edició s’han presentat 900 projectes de tot el territori nacional, pretén promocionar la investigació científica espanyola, particularment en aquelles àrees que requereixen una especial atenció per la seva relativa orfandat o pel seu especial interès per a la societat actual.

Amb l’adjudicació de 2.367.920 euros a 22 nous projectes, la Fundació Ramón Areces contribueix a consolidar una sòlida estructura científica i tecnològica al país prestant el seu suport, en particular, a les capacitats científiques dels joves investigadors i professionals espanyols.

A l’àrea de diàleg intercel·lular i interactoma, la Dra. Isabel Fabregat, cap del grup de recerca “TGF-beta i càncer” de l’IDIBELL, en col·laboració amb les Dres. Aránzazu Sánchez i Blanca Herrera de la Universitat Complutense de Madrid, ha rebut un dels ajuts per iniciar el seu projecte titulat “Disseccionant el paper de la via del receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR) d’hepatòcits a l’interactoma cel·lular dins el nínxol fibròtic hepàtic”. I ho raona de la següent manera: “La fibrosi hepàtica consisteix en la producció excessiva de matriu extracel·lular causada per l’activació de miofibroblasts. És la conseqüència d’una lesió crònica en el fetge en presència d’un component inflamatori. Tot i que els hepatòcits no es consideren cèl·lules proinflamatòries, en estudis previs hem observat que quan aquests tenen la via de l’EGFR truncada disminueix la inflamació, i en conseqüència la fibrosi“. I afegeix “La hipòtesi d’aquest projecte és que l’hepatòcit pot participar en generar l’ambient inflamatori responent a alguns dels senyals que es produeixen durant el dany hepàtic“. Per al desenvolupament del projecte s’empraran models cel·lulars i animals. L’objectiu final és el disseny de nous tractaments per prevenir o actuar terapèuticament contra aquesta malaltia.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top