Es troba associació entre el consum de begudes ensucrades, inclosos els sucs de fruita, i l’augment de risc de patir càncer

  • Una nova metanàlisi ha analitzat els resultats de 67 estudis observacionals publicats fins el mes de juny de l’any 2020 i confirma l’associació entre una dieta rica en begudes ensucrades i l’augment de desenvolupar un càncer de mama, pròstata, colorectal i pàncreas.
  • L’estudi ha estat liderat per investigadors/es del grup de Nutrició i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut català d’Oncologia (ICO) i ha estat publicat a la revista ‘The Nutrients’.
NO15 - Raul Zamora_Nutrients - Imatge

El càncer és la segona causa de mort a tot el món amb 9,6 milions de defuncions el passat 2018, una xifra que es creu que es doblarà de cara el proper 2040. L’excés de pes i la diabetis s’han confirmat com a factors de risc importants per a molts tipus de càncer. A més, les dietes riques en begudes amb un alt contingut de sucre, ja sigui afegit (begudes ensucrades) o natural (sucs de fruita) poden contribuir a una ingesta excessiva de calories i fructosa, que acostumen a donar com a resultat un augment de pes i de paràmetres metabòlics. Aquest fet està relacionat amb l’adipositat, la resistència a la insulina, l’estrès oxidatiu i la inflamació que, finalment, poden promoure el desenvolupament i la progressió del càncer. Així mateix, les begudes que contenen edulcorants artificials, conegudes com a begudes “lights”, també s’han suggerit com a perjudicials ja que incrementen el risc d’obesitat i de diabetis.

Una nova metaanàlisi d’estudis observacionals, liderat pel grup de Nutrició i càncer de l’IDIBELL i de l’ICO, i publicat a la revista científica ‘The Nutrients’, ha confirmat aquesta associació entre una dieta rica en begudes ensucrades, incloent els sucs de fruita, i l’augment desenvolupar càncer. “Per tal d’explorar el rol de les diferents begudes ensucrades en la carcinogènesis, el nostre estudi va investigar aquestes associacions de forma separada pel consum dels diferents tipus de begudes ensucrades (refrescos ensucrats, sucs de fruita i begudes light) i per tipus de càncer” afirma el cap del projecte Raül Zamora-Ros.

Aquesta metaanàlisi ha analitzat els resultats de 67 estudis observacionals que han estat publicats fins el mes de juny del passat 2020. Els resultats mostren una associació directe entre el consum elevat de begudes ensucrades (refrescos) i l’augment de risc de patir càncer de mama, pròstata, colorectal i pàncrees. A l’avaluar els sucs de fruita, també es va observar un augment del risc en les mateixes localitzacions tumorals que per les begudes ensucrades. Per altra banda, les begudes “light” només van ser associades amb un major risc de càncer de pàncrees.

Els investigadors que han participat en aquest metanàlisis expliquen que les dades, pel que fa als sucs de fruita i begudes dietètiques, són més limitades de manera que suggereixen, de cara a futurs estudis, aprofundir en aquesta àrea de recerca. “Aquest estudi dona suport a les recomanacions dietètiques més actuals de la World Research Fund (WCRF) de limitar el consum de les begudes ensucrades per a la prevenció del càncer i sensibilitat els consumidors sobre la seva baixa qualitat nutricional i el seu alt contingut en sucre. Així doncs, recomanem la substitució de les begudes ensucrades per aigua potable, de l’aixeta o embotellada, i infusions sense sucre com a principal font líquida per a la hidratació corporal” assegura Zamora-Ros i afegeix, “El consum de les fruites senceres també s’ha de prioritzar als sucs de fruita. Això afavorirà el consum adequat de nutrients essencials, reduirà la ingesta excessiva de sucres i calories buides i, per tant, ajudarà a prevenir el risc de patir malalties cardiometabòliques i càncer”.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top