Una debilitat universal dels tumors sòlids obre la porta a millorar el tractament del càncer

  • L’estudi liderat entre l’ICO i l’IDIBELL i la UCSF descriu, gràcies a una anàlisi Big Data, un mecanisme de control de la reparació de l’ADN que sensibilitzaria els tumors a la teràpia.
  •  Aquest descobriment obre la porta a selecció personalitzada dels tractaments, al mateix temps, que presenta un nou mecanisme de sensibilització, millorant el pronòstic i la supervivència.
NP04 MA Pujana_STM - Imatge grup

Una investigació liderada per l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i la Universitat de Califòrnia San Francisco (UCSF) ha identificat un mecanisme, fins ara desconegut, de regulació genètica en cèl·lules tumorals que ajudaria a predir quins pacients es beneficiarien de la radioteràpia i quimioteràpia.

La proteïna TGFβ és un factor de creixement amb implicació en multitud de processos cel·lulars essencials. Entre elles posseeix una funció central en la relació de cèl·lules tumorals amb el seu ambient i, en concret, en la inhibició del sistema immunitari que permet la progressió del tumor. Tanmateix, el treball, liderat pels Drs. Mary Helen Barcellos-Hoff (UCSF) i el Dr. Miquel Angel Pujana (ICO i IDIBELL), amb la participació d’altres investigadors ICO i IDIBELL (Luis Palomero, Roderic Espín i Álvaro Aytés), descriu una nova propietat de TGFβ que és específica de les cèl·lules tumorals i quasi universal a tots els tumors sòlids.

 

En conjunt, el treball obre la porta a seleccionar millor els tractaments actuals i, a la vegada, a sensibilitzar certs tumors a la radioteràpia i quimioteràpia estàndard, millorant la resposta i supervivència.”  Dr. Miquel Àngel Pujana

 

Aquesta nova propietat, identificada gràcies a un estudi de Big Data amb milers de pacients, resideix en la capacitat del TGFβ en inhibir un procés de reparació de l’ADN que comporta molts errors. Així, els tumors que tenen actiu TGFβ poden reparar més fidelment els danys en l’ADN, i per tant, són més resistents a les teràpies basades en aquesta lesió, com ara la radioteràpia o algunes quimioteràpies. Altrament, afirma el Dr. Pujana, a l’inhibir TGFβ els tumors es sensibilitzarien a aquestes teràpies, com per exemple les basades en la inhibició de PARP, aprovades pel tractament de càncer de pròstata, mama i ovari.

Els anàlisis de dades de supervivència i resposta al tractament en milers de pacients, incloent-hi diversos tipus de càncers amb molt mal pronòstic, donen suport a la rellevància de la relació entre TGFβ i la reparació de l’ADN.

El Dr. Pujana indica que “en conjunt, el treball obre la porta a seleccionar millor els tractaments actuals i, a la vegada, a sensibilitzar certs tumors a la radioteràpia i quimioteràpia estàndard, millorant la resposta i supervivència.”

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top