L’IDIBELL dona el tret de sortida al projecte STARS GAME, una innovadora iniciativa educativa de transferència de la recerca 

  • L’IDIBELL és un dels quatre centres europeus que participa en el projecte Erasmus+ STARS GAME, en col·laboració amb l’AIRC (Itàlia), l’EDA6 (Eslovènia) i el HMGU (Alemanya).
  • El projecte adreça la co-creació d’un escape room digital entre estudiants i professorat d’escoles amb professionals de la recerca i la comunicació científica.
  • La iniciativa té per objectiu crear consciència dels diferents aspectes científics en la societat actual i estimular l’interès en la recerca biomèdica.
FotoStars

Quatre institucions internacionals, Fondazione AIRC d’Itàlia, líders del projecte, Poslovno Svetovanje d’Eslovènia, HMGU d’Alemanya, i l’IDIBELL d’Espanya, han estat guardonades amb una borsa Erasmus+ 2020 de la Comissió Europea. Un pressupost total de més de 400.000 euros serà destinat a la creació d’una aliança estratègica entre els països participants per al suport de la innovació en educació científica.

La iniciativa, anomenada STARS GAME, és un projecte de 3 anys amb l’objectiu de desenvolupar pràctiques innovadores basades en el joc i la investigació per implementar un escape room digital. Les activitats inclouen tallers amb estudiants de 10-13 anys i els respectius professors i professores en els 4 països col·laboradors.

Aquesta setmana, els i les comunicadores científiques de l’IDIBELL han realitzat els primers tallers amb quatre escoles diferents de L’Hospitalet del Llobregat. Els tallers de 20-30 assistents coordinen uns 150 estudiants en total. El disseny del joc escape room es basarà en la informació recollida en aquests tallers.

La implicació en el disseny de l’escape room pretén estimular l’interès per la investigació biomèdica a través de la participació activa en tallers educatius basats en el joc. Un cop dissenyat, els i les estudiants jugaran a ser científics i científiques de diferents àmbits, que hauran de comparar els seus resultats per trobar un tractament per fer front a una malaltia desconeguda. L’objectiu final del projecte és incentivar el raonament basat en evidències, les capacitats de resolució de problemes i el pensament crític dels i les estudiants.

En paral·lel, tallers organitzats per comunicadors i comunicadores científiques introduiran els principis del Pensament Creatiu en l’organització d’activitats de comunicació científica als investigadors i investigadores dels centres de recerca. La finalitat principal d’aquests tallers és mostrar el valor de la creativitat en ciència i ajudar als investigadors i investigadores a sentir-se més còmodes en el pensament lliure de formats, explorant possibilitats, i així sentir orgull i confiança en l’ús de les seves capacitats creatives.

Les aportacions rebudes durant els tallers es recolliran en dues guies: una guia per professorat, desenvolupada per ensenyar la ciència amb metodologies basades en la investigació i el joc, i una altra guia per professionals de la recerca, per incrementar les capacitats de comunicació científica.

Per tal de compartir les conclusions del projecte amb una major audiència, cada institut de recerca organitzarà un esdeveniment, en el que participaran altres professionals de l’educació, la investigació i la comunicació científica.

Erasmus+ és el programa de la Unió Europea que dona suport a l’educació, la formació, la joventut i l’esport en Europa. Amb un pressupost total de 14.700 milions d’euros, contribueix a l’estratègia Europa 2020 pel creixement, l’ocupació, la igualtat i la inclusió social.

Amb el suport de:

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top