L’eliminació de la proteïna NOX4 millora la regeneració del fetge

  • Un grup de l’IDIBELL, de CIBEREHD i e la UB demostra que els ratolins que no expressen la proteïna NOX4 recuperen el teixit hepàtic més ràpidament després d’una resecció.
  • En estudis previs, el grup havia proposat NOX4 com a possible diana terapèutica en afeccions hepàtiques cròniques.
  • Aquests resultats demostren que la seva inhibició podria, a més, millorar la regeneració de fetge.
foto grupo dic 2020

El fetge és un òrgan que presenta la capacitat de regenerar-se després d’un dany, ja que les seves cèl·lules poden proliferar i recuperar el teixit perdut o afectat. Un estudi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) acaba de demostrar que l’eliminació de la proteïna NADPH oxidasa 4 (NOX4) millora i accelera la regeneració del teixit hepàtic. Aquest descobriment posa a NOX4 en el focus com a diana terapèutica, ja que la seva inhibició podria ajudar a estimular la regeneració hepàtica en els pacients amb malalties cròniques.

Les investigadores Macarena Herranz-Itúrbide i Judit López-Luque, en l’equip de la Dra. Isabel Fabregat, cap de grup a l’IDIBELL i al CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD), i professora associada de la Universitat de Barcelona (UB), van observar que els ratolins que no expressaven NOX4, fos de manera generalitzada o específicament al fetge, recuperaven el teixit hepàtic i mostraven major supervivència després d’una resecció de part del fetge. En el treball s’ha comptat amb la rellevant col·laboració del grup de la Dra. Natalie Török de la Universitat de Stanford a Califòrnia, USA.

Els resultats, publicats a la revista Redox Biology, mostren que la manca de NOX4 estimula la proliferació de les cèl·lules de fetge i en conseqüència la regeneració hepàtica. El que va acompanyat d’un canvi en el perfil d’expressió de gens que regulen la proliferació cel·lular.

La Dra. Fabregat comenta que en estudis previs ja havien apuntat a la inhibició de NOX4 com a eina terapèutica per a malalties cròniques que produeixen fibrosi en el fetge. I afegeix, “en aquest estudi hem confirmat que la seva aplicació terapèutica podria també beneficiar la regeneració del fetge, sense efectes negatius sobre la seva correcta finalització“.

 

El paper del TGF-β

 

El TGF-β és un factor de creixement implicat en multitud de processos cel·lulars com la proliferació, migració o diferenciació cel·lular. El que el converteix en una proteïna d’elevat interès per a infinitat de camps de la biomedicina.

Els experiments realitzats per l’equip de TGF-β i Càncer, dirigit per la Dra. Fabregat, han posat en evidència que la depleció de NOX4 també comporta una disminució transitòria dels nivells d’expressió i activitat de TGF-β, el que afavoreix una acceleració de la regeneració hepàtica, No obstant això, la resposta al TGF-β es recupera més tard i es produeix correctament la finalització del procés.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

 L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top