Els destacats del 2020!

NO91 - Best 2020 - Imatge

Arriba la fi del 2020, un any on les dificultats i reptes han estat gegantins. Aquest any més que mai hem demostrat la força de la nostra recerca.

Volem agrair a tots els investigadors i investigadores la participació i constància que fa possible que cada dia millorem la qualitat de vida de les persones. També volem donar les gràcies a tota la gent que ens dona suport i fa que la nostra tasca sigui possible.

I per rememorar aquest any (segurament inoblidable), aquí teniu un recull de les 10 notícies més importants de casa nostra:

 

L’IDIBELL i Dexeus Dona estudiaran el desenvolupament embrionari mitjançant l’edició genètica d’embrions humans

 

Un projecte únic i pioner en l’Estat espanyol, que estudiarà el desenvolupament primerenc de l’embrió humà mitjançant la tècnica d’edició genètica CRISPR/Cas9. L’estudi liderat per la Dra. Veiga té per objectiu millorar les tècniques de reproducció assistida.

 

 

 

Identifiquen un circuit cerebral que podria assenyalar en persones sanes el risc de desenvolupar Alzheimer

 

L’ estudi, publicat a la revista Journal of Psychiatric Research, ha proporcionat la primera evidència que una connexió neuronal deficient entre el tronc de l’encèfal i el cerebel pot ser predictiva del risc de desenvolupar Alzheimer.

L’article compta amb la participació d’investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), la Universitat de Barcelona i l’Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb investigadors del centre FLENI de Buenos Aires (Argentina) i del Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED).

 

 

 

La vacuna del virus del papil·loma prevé el 90% dels càncers de cèrvix

 

Una investigació desenvolupada per centres d’investigació de tot el món, entre els quals es troben l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), el Centre Alemany d’Investigació sobre Càncer (DKFZ), el Laboratori de Diagnòstic DDL d’Holanda, i el grup de Biologia del Càncer i Infeccions (IARC) de Lió, ha recopilat i analitzat 18.247 mostres de pacients amb càncer de 50 països.

La vacuna que s’aplica actualment, la vacuna nonavalent, protegeix contra la meitat dels casos de càncers a localitzacions anatòmiques associades a la infecció per VPH i, en concret, prevé un 90% dels casos de càncer de cèrvix.

 

 

La gestió dels pacients hemato-oncològics en temps de Covid-19

 

L’equip d’Anna Sureda va publicar una reflexió, a la revista Lancet Hematology, sobre la gestió de pacients amb càncer en temps de Covid-19. En el moment d’escriure l’article l’onada només estava arribant i calia organitzar el personal sanitari i els pacients per afrontar-la de la millor manera possible.

 

 

Estrena el documental “Bellvitge, un hospital transformat per la Covid-19”

 

Es va estrenar a La 2 de TVE Catalunya el documental: “Bellvitge, un hospital transformat per la Covid-19”, un document sobre la transformació històrica que han sofert l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge durant la pandèmia de la Covid-19.

L’espectador descobreix el que ha significat moure 400 llits per muntar noves unitats de crítics i d’hospitalització, entre altres dades i testimonis. Si us el vau perdre o el voleu tornar a veure, ara el documental està disponible al canal de Youtube de l’IDIBELL.

 

 

 

Edat i sexe masculí factors clau en el risc de mortalitat d’ingrés hospitalari per la Covid-19

 

Un estudi dut a terme en 127 centres hospitalaris i amb la participació de l’IDIBELL va recopilar les complicacions i pronòstic dels primers 4.035 pacients amb COVID-19 ingressats a l’estat espanyol.

L’anàlisi estadística va posar de manifest l’existència de 17 variables que es van associar amb major risc de mort, el més determinant dels quals va ser l’edat.

 

 

 

Identificat el procés cel·lular pel qual la quimioteràpia amb Cisplatí causa dany neuronal

 

Un cop descrit el mecanisme per l’equip de l’IDIBELL, l’ICO, el HUB i la UAB, es poden dissenyar noves estratègies per pal·liar els efectes adversos del Cisplatí, un dels fàrmacs més comuns en quimioteràpia.

 

 

 

L’interferó la clau de molts dels casos més greus de Covid-19 en persones joves

 

El consorci internacional Covid Human Genetic Effort, va publicar dos articles a la revista Science, amb la participació de la Dra. Aurora Pujol, membre de l’IDIBELL. Ambdós articles assenyalen a la via de l’interferó com a responsable d’un 15% dels casos greus de la Covid-19.

 

 

 

Identificat un biomarcador que preveu l’increment de malignitat que pot causar la teràpia antiangiogènica en els càncers renals

 

L’equip del Dr. Oriol Casanovas, investigador de l’IDIBELL i l’ICO, demostra que els fàrmacs antiangiogènics, en alguns casos, augmenten l’agressivitat dels tumors i identifica un biomarcador que podria predir aquesta resposta maligna enfront de la teràpia.

 

 

 

S’estrena sinergia, un nou portal web per a la divulgació de la recerca i la innovació en salut a L’Hospitalet

 

Hem acabat l’any de festa! Celebrant les portes obertes de l’IDIBELL en format virtual, a través del portal web https://sinergia.l-h.cat/

El portal romandrà obert amb contingut permanent, en el que hi destaquen un escape room virtual pels laboratoris de l’IDIBELL, tallers familiars i visites en 360º per instal·lacions de Bellvitge. Ja hi has entrat?

 

 

Scroll to Top