Els Drs. Jordi Carratalà, coordinador del Programa de Malalties Infeccioses i Trasplantaments, i Fernando Fernández Aranda, investigador principal del Grup de Psiquiatria i Salut Mental, ambdós de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge, han guanyat recentment les respectives càtedres de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB).
El Dr. Carratalà, nou catedràtic de Medicina, compagina la seva tasca assistencial amb la docència a la UB, on fins ara era professor, i la recerca, ja que és investigador principal de la Xarxa Espanyola de Recerca en Patologia Infecciosa (REIPI), membre dels comitès científics i executiu de la REIPI, i coordinador del Grup de Recerca SGR de Patologia Infecciosa i Sensibilitat Antibiòtica de la UB. També encapçala el Grup de recerca d’Infeccions Respiratòries i de l’Hoste Immunocompromès de l’IDIBELL.
D’altra banda, ha publicat prop de 400 articles científics; ha estat investigador de 47 projectes de recerca competitius i ha dirigit 15 tesis doctorals. El Dr. Carratalà ha rebut 14 premis de recerca o títols honorífics, com ara el Premi a l’Excel·lència Professional en Recerca 2019 del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i el títol ESCMID Fellow l’any 2016, que atorga la Societat Europea de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (ESCMID).
El Dr. Fernández Aranda ha guanyat la Càtedra de l’Àrea de Psicologia de la UB, la primera Càtedra de facultatiu especialista assistencial d’aquesta especialitat de tot l’estat, i tant els mèrits curriculars com el seu projecte docent i de recerca varen ser mereixedors del més alt nivell acadèmic.
La trajectòria professional del Dr. Fernández Aranda va començar a Alemanya l’any 1991, país on va realitzar la seva tesi doctoral i va passar els seus primers anys com a psicòleg clínic treballant en el camp dels trastorns alimentaris, de les addiccions comportamentals i dels trastorns psicosomàtics. L’any 1996 es va incorporar a l’Hospital de Bellvitge i des d’aleshores treballa tant en l’assistència a pacients com en l’ensenyament de pregrau i de postgrau, així com en la recerca nacional i internacional. Actualment és el president de la Societat Mundial de Recerca dels Trastorns alimentaris i és considerat un dels referents mundials en aquest àmbit.
Text adaptat de la notícia publicada per l’Hospital universitari de Bellvitge