Bellvitge estudiarà l’aplicació de la intel·ligència artificial al tractament de la Covid-19 a les UCIs

  • El Servei de Medicina Intensiva participa, a través de l’IDIBELL, en el projecte europeu ENVISION, finançat pel programa Horizon 2020
  • És l’únic centre de l’Estat espanyol que pren part en aquesta iniciativa, dotada amb prop de cinc milions d’euros i que integra un total 19 centres de recerca de 13 països
Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge 1

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) participa, a través de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), en el projecte europeu ENVISION, que desenvoluparà un sistema intel·ligent de suport a les decisions per millorar el seguiment i el tractament dels pacients amb Covid-19 a les UCIs.

Es tracta de l’únic centre espanyol que forma part del projecte, que integra, en total, 19 centres de recerca de 13 països europeus. El projecte, que compta amb el suport econòmic del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea amb 4,9 milions d’euros, arrencarà el proper 1 de desembre i es prolongarà fins al 31 de juliol de 2022.

Els investigadors partiran d’una aplicació ja existent de monitoratge de dades en temps real per convertir-la en un complex sistema intel·ligent de suport al seguiment i el tractament dels pacients amb Covid-19 a les UCI. Per aconseguir-ho, l’eina integrarà les dades dels instruments de monitoratge assistencial, els canvis fisiològics, els esdeveniments mèdics crucials i els medicaments administrats durant les cures intensives i els sotmetrà a un sistema d’anàlisi de dades dirigit per intel·li­gència artificial amb eines de modelat predictiu i una funcionalitat d’alerta intel·ligent.

Aquest instrument es validarà a les UCIs dels 12 centres clínics participants en el projecte. Si es verifica la seva utilitat amb uns bons resultats clínics, es disposarà de models predictius que en un futur es podran utilitzar també per a altres malalts d’UCI i fins i tot per a pacients de menys gravetat.

A causa de les condicions de salut ràpides i sovint canviants dels pacients amb Covid-19, els professionals assistencials de les UCI afronten el difícil repte de mantenir un control estret dels pacients, predir possibles canvis en el seu estat de salut i fer les intervencions necessàries l’abans possible.

Esperem que, amb aquest suport tecnològic, els professionals assistencials de les UCIs podran prendre decisions més acurades, ràpides i informades en benefici d’un millor pronòstic dels pacients”, afirma el Dr. Rafael Máñez, un dels líders de l’estudi i cap del Servei de Medicina Intensiva i investigador de l’IDIBELL. “Fins ara no hi ha hagut cap medicament miracle, ni noves tecnologies, ni grans avenços en les estratègies de tractament de la Covid-19. Les millores que estem veient són conseqüència del fet que els professionals de la salut estan millorant el tractament de suport als malalts amb Covid-19, sobretot en la mesura que les UCIs no estan tan desbordades. Per tant –afegeix el Dr. Máñez–, s’han d’optimitzar tots els processos, i la combinació de la intel·ligència artificial amb el criteri del metge ens pot ajudar a prendre la millor decisió per cada malalt, i d’una manera més ràpida”.

En el moment actual, més de 50 milions de casos confirmats i més d’un milió de morts arreu del món són una bona evidència del tràgic curs de la infecció per coronavirus SARS-CoV-2 des que el 31 de desembre de 2019 es va informar per primera vegada a l’OMS de l’aparició d’una pneumònia de causa desconeguda. Aproximadament el 10% dels afectats que ingressen a l’hospital es tracten a la UCI i la majoria tenen més de 65 anys i presenten comorbiditats, per la qual cosa les intervencions a les unitats de malalts crítics són un dels fronts important de la lluita per reduir l’impacte de la pandèmia en la salut global de la població.

 

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció núm. 101015930.

Scroll to Top