Avui s’estrena Sinergia, un nou portal web per a la divulgació de la recerca i la innovació en salut a L’Hospitalet

  • El nou portal inclou continguts permanents i xerrades en directe, que tindran lloc el proper 28 de novembre a través del web sinergia.l-h.cat
  • Entre les activitats que proposa Sinergia destaquen un escape room virtual pels laboratoris de l’IDIBELL, tallers familiars i visites en 360º per instal·lacions de Bellvitge
DEF_TW_1024x512_Imatgegeneralista_Sinergia

Avui s’estrena el nou portal web per a la divulgació de la recerca i la innovació en salut www.sinergia.l-h.cat, un espai virtual que reuneix activitats divulgatives i continguts audiovisuals que tenen per objectiu apropar la tasca que es desenvolupa a les institucions de l’ecosistema de recerca, d’assistència i docència de Bellvitge a tota la població.

Aquest nou web permetrà celebrar, en format virtual, la Festa de la recerca i la innovació en salut de L’Hospitalet, dins el projecte estratègic L’Hospitalet, ecosistema innovador en salut (PECT, cofinançat amb fons FEDER), iniciada l’any 2019 de manera presencial als jardins i a les instal·lacions de l’Hospital Duran i Reynals. Per adaptar-se a la situació sanitària causada per la Covid-19, la Festa fa un pas endavant i es transforma en un esdeveniment en xarxa que podrà arribar a un públic molt més ampli i divers. Les institucions que lideren Sinergia són l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

 

 

Dins el nou web, els visitants podran viure de prop el dia a dia de la recerca tot participant a l’IDIescape, un escape room que repta els participants a trobar, en una hora, la cura a una infecció vírica altament contagiosa mitjançant l’ús, entre d’altres, de la tècnica CRISPR, d’experiments relacionats amb les cèl·lules mare, i d’assajos preclínics i clínics. L’IDIescape, creat amb motiu de la primera edició de Sinergia, s’ha adaptat completament a l’entorn virtual. Per altra banda, el web, dins la secció Experimenta, ofereix també dos tallers científics, sobre investigació en càncer i en neurociències, ideats per fer-se en família i des de casa.

 

Per endinsar-se en els equipaments més innovadors de Bellvitge, Sinergia ofereix visites virtuals en 360º per quatre instal·lacions: els serveis cientificotècnics de l’IDIBELL, la farmàcia robotitzada de l’Institut Català d’Oncologia, un quiròfan híbrid de l’Hospital Universitari de Bellvitge i, finalment, un quiròfan odontològic de la Fundació Josep Finestres (Universitat de Barcelona). A més, per apropar la tasca d’investigació que realitzen les quatre àrees de recerca de l’IDIBELL, s’ha produït nou contingut audiovisual amb la participació de protagonistes de la recerca capdavantera que es du a terme. En aquest sentit, els usuaris podran emprendre quatre itineraris diferents, amb continguts que fan referència a cada una de les àrees d’investigació.

 

 

En el context de Sinergia, s’estrena també la 3a edició del projecte audiovisual de comunicació científica Stand-up Science, promogut per l’Ajuntament de L’Hospitalet en el marc del projecte PECT, juntament amb IDIBELL i Torre Barrina. Els i les protagonistes de Stand-up Science són els joves investigadors de l’IDIBELL, que expliquen la seva tasca en format “youtuber”, i s’adrecen sobretot a un públic jove. El portal també recull un conjunt de vídeos sobre els èxits de recerca de l’IDIBELL en els seus quinze anys d’història, i un apartat on es mostren treballs que vinculen la ciència i l’art, com els realitzats gràcies al projecte Fem Tàndem LH, que duu a terme l’IDIBELL amb l’Institut Bellvitge.

 

 

El proper dia 28 de novembre, i a través del portal Sinergia, tindrà lloc una jornada de portes obertes virtuals amb xerrades d’investigadores i investigadors capdavanters de Bellvitge. Estructurades en tres blocs —Tapes d’innovació, Quinaciència! i Fira saL’Hut—, aproparan a la ciutadania la recerca que, entre d’altres, es du a terme en l’àmbit de la Covid-19, la manipulació d’embrions humans, el càncer i malalties com l’ELA, l’Alzheimer i la diabetis.

 

 

Per l’alcaldessa, Núria Marín, el nou portal Sinergia és una finestra virtual que ens acosta a la ciència i la investigació, un dels principals motors econòmics de la ciutat. Amb la consolidació del clúster biomèdic de Bellvitge, L’Hospitalet es convertirà en capital europea de la biomedicina. Per això, treballem per atreure empreses i finançament per al món científic, que generin noves vocacions i llocs de treball. Aquest projecte és un bon exemple de com fem les coses a L’Hospitalet: sumant esforços, amb diàleg institucional, mirada amplia i consens”.

 

En paraules del director de l’IDIBELL, el doctor Gabriel Capellá, recerca, innovació i societat són els puntals sobre els quals treballem cada dia per tal de millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Els continguts de Sinergia ens donen l’oportunitat d’apropar aquesta recerca d’excel·lència a un públic divers i esperem que ben nombrós.

 

Amb la col·laboració de:

Scroll to Top