Alguns fàrmacs usats per disminuir l’àcid de l’estómac podrien incrementar els falsos positius en el cribratge del càncer de còlon i recte

  • Un nou estudi analitza la influència dels fàrmacs inhibidors de la bomba de protons en el risc de falsos positius en el test de sang oculta en femta immunològic, test utilitzat per detectar càncer colorectal.
  • Els investigadors, de l’ICO, l’IDIBELL i el CIBERESP, apunten al fet que l’ús concurrent d’aquest tipus de fàrmacs en el moment del test podria augmentar la probabilitat d’un fals positiu en un 13%.
NP42 - V Moreno_J Gastroenterology - Foto

La mortalitat del càncer colorectal (CCR) pot reduir-se detectant de forma precoç les lesions mitjançant la implantació de programes poblacionals de cribratge, per detectar la major quantitat de tumors existents en la població abans de l’aparició dels seus símptomes. En aquest sentit, el test de sang oculta en femta immunològic (TSOFi) és una prova no invasiva que detecta la presència de sang no visible en la femta per localitzar a temps pòlips en el còlon que podrien derivar en un tumor maligne. No obstant això, no és una prova perfecta i pot donar un resultat fals positiu (un TSOFi positiu seguit d’una colonoscòpia sense lesions de risc o CCR), el que pot comportar angoixa i realització de colonoscòpies innecessàries, amb els seus possibles riscos i uns costos addicionals per a la sanitat pública i el pacient.

Un nou estudi ha evidenciat que l’ús recurrent d’inhibidors de la bomba de protons (IBP), un tipus de fàrmacs utilitzats per al bloqueig de la producció d’àcid a l’estómac coneguts com a “prazols”, en el moment del test TSOFi augmenta la probabilitat d’obtenir un resultat fals positiu en un 13%. Els resultats publicats recentment al Journal of Gastroenterology han estat obtinguts en participants del programa de cribratge de CCR de L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

En una anàlisi de 89.199 proves, realitzades a 46.783 participants, entre el 2010 i el 2016, es va obtenir una taxa de positivitat del 6% i la proporció de falsos positius va ser del 53%” explica Víctor Moreno, coordinador de la investigació.

El treball ha estat una col·laboració liderada per Víctor Moreno, responsable del Programa d’Analítica de Dades Oncològiques (PADO) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública i la Universitat de Barcelona, i el seu equip. En el projecte han participat la Dra. Montse Garcia, del grup de Detecció Precoç de Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), la Dra. Gemma Ibáñez-Sanz (Hospital Universitari de Bellvitge / PADO) i el Dr. Francisco Rodríguez-Moranta, del Departament de Gastroenterologia (Hospital Universitari de Bellvitge).

 

Combinar IBP i antiinflamatoris augmentava encara més la probabilitat d’un fals positiu

 

A més, altres medicaments com els antiinflamatoris no esteroides, els antibiòtics i els laxants també es van associar amb un resultat positiu en la prova. L’efecte dels IBP va ser independent del consum d’altres fàrmacs. No obstant això, consumir de manera combinada IBP i antiinflamatoris no esteroides va augmentar molt més la probabilitat de tenir un resultat fals positiu. Així i tot, els autors adverteixen que seran necessaris estudis clínics prospectius que confirmin aquests resultats abans de recomanar no utilitzar aquests medicaments abans de la realització del TSOFi.

Scroll to Top