L’IDIBELL rep finançament europeu per fomentar la ciència i la innovació obertes

  • L’IDIBELL és un dels socis participants en un projecte seleccionat a la convocatòria europea SwafS de formació.
  • El projecte té per objectiu la creació de cursos en línia que ajudin als investigadors predoctorals a adquirir competències transversals pel futur de la seva carrera.
Imatge

Les ajudes europees SwafS Research innovation needs & skills training in PhD programmes volen potenciar aquelles iniciatives enfocades a promoure la innovació, les habilitats en la ciència oberta i l’emprenedoria entre els investigadors predoctorals mitjançant la creació de cursos específics. L’IDIBELL forma part d’un dels projectes que han estat seleccionats en la present edició per rebre un finançament total de gairebé 300.000 euros.

La iniciativa està liderada per la Universitat de Stavanger de Noruega, i també compta amb la participació de la Universitat de Turin i Fondazione 1563 per l’Arte e la Cultura della Compagnia di San Paolo, la Universitat de Girona, el CEEIBURGOS, l’Institut de Matemàtiques i Informàtica de l’Acadèmia Búlgara de Ciències, i l’IDIBELL. L’objectiu del consorci és crear un conjunt de cursos online enfocat a programes de doctorat que donin les competències necessàries per facilitar als investigadors predoctorals en formació l’èxit en la cerca de feina. El projecte segueix les recomanacions de la Unió Europea, en referència a educació de qualitat, presentades a la “New Skills Agenda” i la “Modernisation Agenda“, basades en el “Què”, “Com” i “Quan” adquirir aquests coneixements i habilitats.

En concret, l’IDIBELL participarà en dos grups de treball del projecte: ciència oberta i innovació oberta. Els cursos que aniran dirigits a potenciar les habilitats d’extracció d’informació de les bases de dades més rellevants, generar informes estadístics, analitzar les dades de manera reproduïble, aplicar els principis FAIR (de l’anglès, Findability, Accessibility, Interoperability i Reuse), crear un pla de gestió de dades, i entendre els aspectes ètics i legals que l’emmagatzematge i compartició de dades impliquen en la recerca biomèdica i clínica.

Els cursos creats des de l’IDIBELL, com també els creats per la resta d’institucions, seran accessibles per a tots els socis del projecte i es penjaran en una plataforma digital perquè tothom interessat els pugui realitzar.

 

Principis de la ciència i innovació obertes

 

La innovació i la ciència oberta és un moviment impulsat per la Comissió Europea que incentiva el lliure accés per part de tots els ciutadans a la ciència i als resultats que aquesta genera. La intenció d’aquest nou model de ciència és que la recerca que es faci sigui transparent, accessible i feta amb i per a la societat. Per aquest motiu es promouen accions com el lliure accés als resultats, dades i recursos científics.

En la ciència i la innovació oberta es vol aconseguir que tota la informació relacionada amb la recerca científica sigui accessibles de manera universal i sense restriccions. Això no només implica que totes les publicacions científiques siguin de lliure accés (Open Access), sinó també compartir les dades, processos, metodologies, softwares, fluxos de treball amb els quals s’han aconseguit aquests resultats, i fer públiques les revisions i comentaris dels experts  sobre els articles científics.

 

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció nº 101006544.

Scroll to Top