S’estrena “Què i com menjar durant el càncer”, un projecte de la Xarxa Audiovisual Local amb participació de l’IDIBELL

Els continguts es podran veure i escoltar, a partir del 5 d’octubre, als mitjans de proximitat i al web menjardurantelcancer.cat

No-menjar-durant-el-cancer

Quan es diagnostica un càncer, al pacient se li presenten molts interrogants: sobre el tractament per fer front a la malaltia, sobre el seu nou dia a dia, sobre una nova vida… I també sobre una nova manera d’alimentar-se. Una bona alimentació és essencial per garantir un bon estat nutricional per tolerar els tractaments oncològics. A més, es coneix que els efectes secundaris contribueixen a la malnutrició dels pacients. Ja en el diagnòstic, un 40% pateix aquest problema, que en els casos més avançats pot arribar fins al 80%. Això comporta un empitjorament de la qualitat de vida i dificulta l’èxit del tractament. La malnutrició és la responsable final d’entre un 10% i un 20% de les morts de pacients amb càncer.

 

Les ràdios i televisions locals emetran, a partir del 5 d’octubre, una compilació de recomanacions i receptes per a persones amb càncer que es podran veure per primera vegada als mitjans locals. Els continguts han estat produïts gràcies a la implicació i l’esforç de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), que ha impulsat el projecte dins la seva línia de Responsabilitat Social Corporativa. Per fer-lo realitat, la XAL ha comptat amb el suport científic i tècnic de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), la Fundació Alícia, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat de Barcelona (UB). L’investigador Raúl Zamora (IDIBELL-ICO-UB) ha estat un dels principals assessors i instigadors del projecte, al costat de la investigadora Anna Tresserra. Tots els continguts elaborats seran accessibles, també, a la web menjardurantelcancer.cat.

 

Els materials realitzats en versió vídeo i podcast ajuden, un cop diagnosticada la malaltia, a donar pautes senzilles i pràctiques a algunes de les necessitats dels pacients i se sumen als ja existents. Continguts adreçats a familiars, malalts, especialistes… sense oblidar, però, que mai substitueixen el diagnòstic de l’equip mèdic, i que el seguiment el realitza l’equip d’especialistes sanitaris.

 

Material amb suport científic i tècnic

 

El projecte compta amb trenta-dues receptes, elaborades per atenuar els efectes secundaris més comuns que apareixen amb la malaltia: les nàusees i els vòmits, la diarrea, el restrenyiment, la pèrdua de la gana, la disgèusia (distorsió del sentit del gust), mucositis (nafres a la boca), disfàgia a sòlids i disfàgia a líquids (dificultat per empassar-se aliments sòlids i líquids, respectivament).

 

Dietistes-nutricionistes de l’Institut Català d’Oncologia expliquen aquests vuit efectes secundaris recomanant com fer-los-hi front. A més, també es difondran deu càpsules que trenquen els falsos mites més comuns sobre el càncer i l’alimentació durant la malaltia, així com reportatges en què els pacients expliquen en primera persona la seva relació amb l’alimentació durant el tractament.

Scroll to Top