ADmit Therapeutics rep 3,3 milions d’euros de la Comissió Europea per portar el seu test de diagnòstic precoç de l’Alzheimer al mercat

Al centre de la imatge, Marta Barrachina, directora i cofundadora de l'empresa ADMit Therapeutics, biotecnolÚgica que desenvolupa un test

ADmit Therapeutics, empresa biotecnològica sorgida de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a finals del 2017, ha sigut seleccionada per la Comissió Europea en la convocatòria EIC Accelerator del programa Horitzó 2020 per rebre 3,3 milions d’euros. La spin-off, una de les 36 guardonades d’entre 1.406 sol·licituds procedents d’empreses de totes les disciplines, invertirà els fons en accelerar el pla de desenvolupament del seu test de diagnòstic precoç de l’Alzheimer amb l’objectiu d’obtenir l’aprovació i arribar al mercat el 2023.

Aquest programa, abans conegut com a SME Instrument Phase 2, dóna suport a empreses innovadores d’alt potencial per ajudar-les a desenvolupar i introduir al mercat nous productes, serveis i models de negoci que puguin impulsar el creixement econòmic. “Es tracta d’una convocatòria molt competitiva amb només un 2,5% d’èxit i, aconseguir-ho en el primer intent, és tota una fita”, afirma Marta Barrachina, consellera delegada i cofundadora d’ADmit Therapeutics i investigadora principal del grup de Neuropatologia de l’IDIBELL. I segueix: “En l’últim trimestre hem tancat una inversió americana, una ronda de crowdfunding amb Capital Cell i hem rebut l’EIC Accelerator. És un reconeixement per la companyia, però també per la investigació iniciada a l’IDIBELL”.

“ADmit Therapeutics un clar cas d’èxit ja que en el 2020 haurà rebut 3,8 milions de finançament altament competitiu procedent tant d’Europa com dels Estats Units”, diu Raquel Egea, Directora de l’Àrea de Desenvolupament de Negoci i Innovació de l’IDIBELL. Els ajuts avalen el pla de desenvolupament de l’empresa, destinat a tenir l’any 2023 el marcatge CE, un procés regulatori necessari per a la comercialització de qualsevol producte sanitari.

Segons Barrachina: “Aquesta inversió mostra el potencial de la tecnologia que estem desenvolupant i reconeix la capacitat del nostre equip per assolir-ho”. Barrachina és doctora en Bioquímica per la Universitat de Barcelona (UB) i MBA per la Universitat Ramon Llull. Inventora de sis patents, és investigadora principal de l’IDIBELL des de 2006. Els metges de l’Hospital Universitari de Bellvitge Ramón Reñé, cap de la Unitat de Demència Funcional del Servei de Neurologia, i el neuròleg Jordi Gascón, subdirector del Procés Ambulatori, són els altres cofundadors i membres del Consell Assessor Mèdic de la start-up catalana.

 

Una eina de cribratge essencial per trobar tractaments per l’Alzheimer

A dia d’avui, malauradament, no es disposa de cap tractament capaç de curar o prevenir les demències neurodegeneratives com l’Alzheimer i només es disposa de medicaments simptomàtics. En gran mesura, aquest fet es deu a que els pacients que participen als assajos clínics ja estan en etapes tardanes de la malaltia, quan ja existeix mort neuronal i per tant els fàrmacs estudiats no tenen la possibilitat de demostrar la seva eficàcia.

La prova diagnòstica que està desenvolupant ADmit Therapeutics, basada en una anàlisi epigenètic de l’ADN mitocondrial en mostres de sang, rau en la hipòtesi que els mitocondris deixen de funcionar correctament just abans de l’aparició dels clàssics agregats cerebrals de proteïnes β-amiloide i tau. “Aquesta finestra d’oportunitat mèdica pot permetre diagnosticar als malalts d’Alzheimer més aviat i així ajudar a desenvolupar noves teràpies o, quan aquestes ja estiguin aprovades, començar el tractament de manera més precoç”, explica Barrachina i conclou: “En el cas l’Alzheimer això és especialment important perquè és una malaltia difícilment reversible”.

Actualment, l’empresa està treballant amb l’algoritme predictiu a través de l’analitzi de més de 300 mostres de sang de pacients i pretén començar la validació clínica l’any que ve.

 

Gairebé 5 milions d’euros en menys de 3 anys

Aquest finançament s’uneix als prop de 800.000 euros rebuts aquest mateix any per part d’un organisme americà clau del sector i a una ronda d’equity crowdfunding a la plataforma d’inversió especialitzada en biomedicina Capital Cell, que va ser liderada per Equity4Good, el vehicle d’inversió de Ship2B, i també va comptar amb la participació de GENESIS Discovery, el fons de GENESIS Biomed, i WA4STEAM. A més, ADmit Therapeutics ja havia rebut una inversió de BStartup10 i  diversos ajuts del govern espanyol i de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT Health).

L’empresa, que també s’ha presentat a altres projectes europeus pendents de resolució, seguirà participant en fòrums d’inversió per explicar la seva experiència i no descarta noves rondes d’inversió, tot i que no a curt termini.

Scroll to Top