Un assaig clínic coordinat des de l’IDIBELL i el HUB valida una cirurgia menys agressiva per al càncer de recte baix

Cirurgia_Colorrectal _19_29

Entre els diferents tipus de càncer, el colorectal és el més diagnosticat a Espanya, per davant dels de pròstata, pulmó i mama. Segons dades de la Sociedad Española de Oncologia Mèdica (SEOM), durant el 2020 es registraran a Espanya més de 30.000 nous casos de càncer de còlon i més de 14.000 de recte. L’extirpació quirúrgica dels tumors situats a la part baixa del recte, quan es pot realitzar una intervenció oncològicament radical amb preservació dels esfínters anals, comporta en la majoria dels casos l’associació d’una ileostomia de protecció. La ileostomia, que consisteix en abocar a la paret abdominal l’intestí prim, pretén evitar les greus complicacions relacionades amb l’anastomosi (unió) coloanal. Tot i això, la ileostomia pot provocar una sèrie de problemes relacionats amb complicacions en la reintervenció per al seu tancament o deshidratació per pèrdua excessiva d’excrements líquids, fins a d’altres de caràcter més psicològic, que afecten la qualitat de vida dels pacients ostomitzats.

L’assaig clínic multicèntric, que ha coordinat el Grup de Patologia del Tub Digestiu de l’IDIBELL i el Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge, ha avaluat en prop d’un centenar de pacients una tècnica alternativa per a l’abordatge quirúrgic del càncer de recte ultra baix que evita la ileostomia i l’impacte que se’n deriva. Es tracta de la tècnica de Turnbull-Cutait, desenvolupada inicialment en la dècada dels 50. Aquesta tècnica resol la unió entre còlon i anus després de la resecció del càncer de forma diferida en dos temps, separats per 7 dies. En una primera acció es fa sortir per l’anus una porció d’uns 7-10 cm del còlon. Durant els 7 dies següents, la connexió coloanal es consolida sense necessitat de sutura i és procedeix al tall de la porció sobresortint. “L’objectiu final és que un pacient amb un càncer de recte baix pugui marxar de l’hospital sense haver de practicar-li una ileostomia”, tal com explica el Dr. Sebastiano Biondo, cap del grup de Patologia del Tub Digestiu de l’IDIBELL, del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i coordinador de l’assaig.

“La comparació dels resultats finals entre els dos procediments confirma que la tècnica Turnbull-Cutait és segura per al pacient i evita la realització de la ileostomia”, explica el Dr. Biondo. La tècnica Turnbull-Cutait ja és utilitzada de forma habitual a Bellvitge en els càncers rectals de localització molt baixa.

Les conclusions de l’assaig clínic, en el qual també han participat l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Instituto Nazionale Tumori Fondazione G. Pascale–Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico de Nàpols, mostren uns resultats molt semblants entre l’ús de la tècnica Turnbull-Cutait i la coloanal estàndard amb ileostomia pel que fa a les complicacions postoperatòries després de la resecció del tumor.

 

 

ENLLAÇOS RELACIONATS

Article original:

Two-Stage Turnbull-Cutait Pull-Through Coloanal Anastomosis for Low Rectal Cancer: A Randomized Clinical Trial. Biondo S, Trenti L, Espin E, Bianco F, Barrios O, Falato A, De Franciscis S, Solis A, Kreisler E; TURNBULL-BCN Study Group. JAMA Surg. 2020 Jun 3;155(8):e201625. doi: 10.1001/jamasurg.2020.1625.

 

Notícia originalment publicada a la web de l’Hospital Universitari de Bellvitge (link)

 

 

 

Comparteix a:

Scroll to Top