El Tàndem educatiu de l’IDIBELL i l’Institut Bellvitge tanca el curs amb un projecte sobre la COVID-19

El alumnes d'ESO han fet vídeos sobre la COVID-19

El Tàndem educatiu format per l’Institut Bellvitge i l’IDIBELL ha tancat el curs 2019-2020 llançant un repte als alumnes de 3r d’ESO: investigar sobre el nou coronavirus.La irrupció de la COVID-19 i la situació de confinament van motivar un projecte que tenia per objectiu promoure el coneixement i la investigació de diferents aspectes relacionats amb els virus, el cos humà i l’afectació social de la crisi sanitària.Les activitats s’han realitzat, durant els mesos de confinament, a través d’una plataforma digital interactiva, que ha facilitat la investigació i la recollida d’informació per part dels alumnesi els ha acompanyat fins a la fase final del projecte: elaborar el guió d’un vídeo divulgatiu, gravar-lo, realitzar-lo i difondre’l. El treball, amb voluntat globalitzadora, ha integrat coneixements de diversos àmbits educatius: la biologia, la tecnologia, la física i la química, les matemàtiques, les ciències socials i les llengües. I ha donat el tret de sortida a la URIB (la Unitat de Recerca de l’Institut Bellvitge), que a partir del curs vinent desplegarà un marc d’activitats més ampli.

 

 

Al llarg del curs que ara finalitza, el Tàndem ha dut a terme altres activitats, com la participació activa dels alumnes a la jornada de portes obertes Sinergia, on hi exposaren treballs d’art i ciència i els diversos números editats de la revista del Tàndem Life& Science, l’assistència a la representació teatral “Obra de Cajal”, que tingué lloc al Campus de Bellvitge de la Universitat de Barcelona, el reportatge sobre científiques arran de l’sLHam organitzat per l’IDIBELL, o l’exposició de treballs plàstics en motiu del 15è aniversari de la institució. Com en els darrers anys, l’IDIBELL segueix implicat en la cotutorització de treballs de recerca de batxillerat, enguany a través del grup de càncer hereditari, que acull una alumna de l’Institut.La crisi sanitària causada per la COVID-19 ha obligat a cancel·lar activitats que ja estaven programades, com la jornada UniStemDay, que es reprendrà al llarg del curs següent.

 

A partir de setembre es posarà en marxa un nou projecte educatiu: la creació de pràctiques de laboratori inspirades en les àrees de recerca de l’IDIBELL, dedicat a alumnes dels darrers cursos d’ESO, en el qual també hi participaran els alumnes de batxillerat artístic,que realitzaran els vídeos que les acompanyaran.

 

Totes les activitats del Tàndem queden recollides a la revista Life& Science, de la qual aquest final de curs se’n publica el tercer número. Aquesta entrega conté un especial sobre la COVID-19, a banda de reportatges d’altres àmbits científics, una secció dedicada a les lletres i la ciència, les cròniques de totes les activitats del Tàndem i, entre d’altres, un recull de treballs plàstics sobre els 15 anys de l’IDIBELL.

Scroll to Top