Un estudi amb participació de l’IDIBELL determina el número de cícles de quimioteràpia òptim per tractar el glioblastoma

various-tablets

Actualment, els pacients amb glioblastoma reben sis cicles de radiació i de temozolomida, un tipus de quimioteràpia oral. No obstant, el número de rondes necessàries ha sigut objecte de debat durant durant anys. Per aquest motiu, un equip format per investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) ha dut a terme un assaig clínic amb més de 150 pacients per tal de poder determinar quin és el número de cicles òptim.

Els resultats, publicats recentment a la revista Neuro Oncology i finançats a través d’una beca de l’Institut Carlos III, demostren que augmentar el número de cicles d’aquest tipus de quimioteràpia no aporta beneficis addicionals. A més, l’estudi apunta que un major número de cicles podria ser contraproduent, ja que incrementa la toxicitat del tractament.

 

Una àmplia participació

 

L’estudi, que ha durat més de 5 anys, és un assaig clínic de fase II, multicèntric i obert. És a dir, en aquest cas, tant els pacients com els professionals eren conscients de si rebien el tractament experimental, en aquest cas 12 cicles de temozolomida, o si, per contra, van rebre només els 6 cilces que actualment estan establerts a les guies clíniques.

Les conclusions, tot i no ser positives, permeten tancar la discussió i per tant assegurar que els pacients de glioblastoma reben el millor tractament.

Scroll to Top