El cuiner Nandu Jubany i l’empresa especialitzada en roba de cuina d’alta qualitat CSTY, han dissenyat unes mascaretes solidàries per recaptar fons per a la recerca contra el nou coronavirus. Les mascaretes, especialment destinades al ram de la restauració i amb un somriure dibuixat, es poden comprar a través del web www.csty.es. Equivalents a una mascareta higiènica, estan fetes amb materials de primera qualitat i es poden adquirir en capses de cinc unitats.
Es tracta de mascaretes rentables i reutilitzables, corresponents a la norma UNE 0065:2020. Estan indicades per adults sense símptomes COVID19 i que no siguin susceptibles d’utilitzar mascaretes quirúrgiques o amb filtre que, segons l’OMS, és preferible reservar per al personal sanitari. Les mascaretes tenen una funció higiènica i de barrera per a contribuir a impedir la propagació de les gotes respiratòries que expulsem quan tossim, esternudem o parlem. Per tant, són una mesura de protecció addicional a les mesures de prevenció més efectives: la distancia de seguretat respecte d’altres persones i la higiene de mans freqüent.
Els fons recaptats amb la venda de les mascaretes es destinaran als projectes de recerca que, des de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) junt amb l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), s’han posat en marxa en les darreres setmanes per frenar l’epidèmia i prevenir nous brots.
El cuiner explica que la idea de les mascaretes va sorgir de la necessitat que tindrà el sector de la restauració, tant per protegir els professionals com els clients, quan la situació permeti reprendre l’activitat. Respecte el somriure que incorporen, Jubany afirma: “Aquesta crisi ha estat devastadora per a moltes famílies i empreses i crec que és important que entre tots intentem recuperar l’alegria. Un dia vaig veure el bon amic Carles Tejedor que s’havia dibuixat un somriure a la mascareta. I vaig pensar que era una molt bona idea! Està demostrat que les rialles es contagien. Així que, quan es trobin un professional i un client o dos cuiners amb la mascareta posada, volem que es transmeti el somriure en comptes del virus”.
IDIBELL, líders en la recerca contra la COVID-19
La recerca és una peça clau en la lluita contra el nou coronavirus per tal d’evitar que el número de casos es torni a disparar. A l’IDIBELL, sota el lema #BellvitgeInvestiga, s’han redirigit tots els esforços per poder aconseguir una solució a curt i a llarg termini. “Tenim prop de 40 estudis en marxa que intenten cobrir tots els angles d’atac al SARS-CoV-2, des d’anàlisis genètics dels pacients més greus o aquells que han superat la malaltia, a estratègies terapèutiques innovadores i assajos clínics que ja s’han posat en marxa”, afirma el Dr. Gabriel Capellá, Director de l’IDIBELL. “Els donatius ens permetran accelerar els projectes més prometedors ”, conclou.
Per tal d’explicar alguns dels projectes amb més detall, el cuiner entrevistarà en directe els científics responsables durant les pròximes setmanes. “La meva idea és poder parlar amb els investigadors mentre cuino i que així la gent conegui on van a parar els diners”, explica Jubany.
Exemples de projectes en marxa
Noves teràpies
Projecte liderat per l’investigador Rafael Máñez, investigador de l’IDIBELL i Cap de Servei de Medicina Intensiva del HUB, amb la col·laboració de RemAb Therapeutics i IrsiCaixa, per desenvolupar un nou fàrmac basat en glicopolímers que faciliti l’actuació dels anticossos neutralitzants front el SARS-CoV-2 i per tant eviti que infecti les cèl·lules de l’hoste.
Estudis genètics
Estudi del genoma de pacients de COVID-19 per determinar el perfil genètic dels pacients que desenvolupen Síndrome de Dificultat Respiratòria Aguda. El projecte, liderat Jordi Carratalà, investigador de l’IDIBELL i Cap de Servei de Malalties Infeccioses del HUB, compta amb la col·laboració de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).
Assaig clínic amb una combinació de medicaments ja comercialitzats
Xavier Solanich, investigador de l’IDIBELL i facultatiu especialista de Medicina Interna del HUB, lidera un estudi que empra dos fàrmacs que reprimeixen el sistema immunitari i ja aprovats per altres indicacions en 84 pacients amb pneumònia greu per COVID-19 i paràmetres inflamatoris analítics elevats.
Assaig de quimioprevenció de la infecció per coronavirus en treballadors sanitaris
Esteve Fernández, Director d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’ICO i Coordinador del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IDIBELL, lidera un assaig clínic per avaluar l’eficàcia de la hidroxicloroquina (un conegut fàrmac usat en altres malalties) com a prevenció pre-exposició de la infecció pel coronaviruis en treballadors de risc.