L’IDIBELL ha participat en un estudi que descriu que la capacitat de produir proteïnes defineix les cèl·lules mare tumorals

Cell

La composició cel·lular dels tumors de càncer de còlon és heterogènia, hi podem trobar des de cèl·lules diferenciades, semblants a les del mateix teixit del colon, fins a cèl·lules mare o pluripotents, responsables del creixement del tumor i la metàstasi. Un estudi publicat a la revista Cell Stem Cell liderat pel Dr  Edurad Batlle del l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i en que hi han participat l’equip del Dr. Alberto Villanueva de l’IDIBELL/ICO, demostra que la capacitat de sintetitzar proteïnes, capacitat biosintètica, és la que converteix les cèl·lules en pluripotents i la que els hi permet contribuir en el creixement del tumor de manera il·limitada.

Per estudiar la capacitat biosintètica de les cèl·lules mare tumorals s’han utilitzat diversos models, entre ells, la implantació de tumors de càncer colorectal humans en ratolins, model desenvolupat per l’equip del Dr. Villanueva. El conjunt dels models han posat en evidència que en bloquejar la capacitat biosintètica de les cèl·lules, o en eliminar les cèl·lules que tenen aquesta capacitat, es frena per complet el creixement tumoral, el que converteix aquesta funció en una diana ideal per a futurs tractaments.

L’estudi descriu que la capacitat de produir proteïnes es troba restringida a les regions del tumor on es troben les cèl·lules pluripotents, i que a més, els tumors presenten un gradient de producció de proteïnes, i aquelles cèl·lules que han perdut aquesta capacitat per complet no poden tornar a l’estat de cèl·lules mare.

Text adaptat de la pàgina web del IRB: https://www.irbbarcelona.org/ca/news/la-capacitat-biosintetica-clau-per-erradicar-les-cellules-mare-tumorals

Scroll to Top