Estudien la concordança molecular entre els tumors primaris de càncer colorectal i les seves respectives metàstasis al fetge

ico_hospitalet

El càncer colorectal és un dels càncers més comuns en tot el món, afecta fins a 1’2 bilions de persones l’any, causant al voltant de 600.000 morts. La seva progressió acostuma a ser asimptomàtica, el que sovint comporta que el diagnòstic es faci quan ja s’ha desenvolupat metàstasi. L’elecció del tractament per combatre aquest tipus de càncer té en conte les característiques del tumor, no obstant l’obtenció de biòpsies del teixit metastàtic acostuma a ser complicada, i l’elecció de tractament s’acaba fent en base al anàlisi del tumor primari. Així doncs, conèixer les característiques del tumor primari és suficient per determinar el tractament?

Els equips del Dr. Ramon Salazar i del Dr. Alberto Villanueva, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), han participat en un estudi, publicat a la revista International Journal of Cancer, que ha analitzat i comparat els patrons d’expressió gènica de tumors primaris i les seves respectives metàstasi al fetge. Aquest tipus de classificació divideix els tumors en subtipus moleculars en funció de l’activació de diferents processos biològics. S’han analitzat fins a 82 parelles de tumors, i els resultats validen l’anàlisi molecular dels tumors primaris com a indicador per l’elecció de tractament. En conclusió, aquest estudi posa de rellevància que l’origen del teixit pot tenir majors conseqüències per a la medicina de precisió del càncer colorectal.

Scroll to Top