El projecte de la Dra. Anna Veiga per posar a punt l’edició genètica d’embrions humans rep l’Ajuda Merck per a la Investigació

Veiga

El projecte liderat per la Dra. Anna Veiga, Group Leader del Programa de Medicina Regenerativa de  l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i directora d’R+D de Biologia del Servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona, centrat en l’estudi del desenvolupament embrionari a través de la tècnica d’edició genètica de CRISPR/Cas9, rebrà el finançament de les Ajudes Merck per a la investigació. Un comitè d’experts ha escollit el projecte de la Dra. Veiga d’entre els 18 presentats en la categoria de Fertilitat.

El projecte té per objectiu posar a punt la tècnica d’edició genètica CRISPR/Cas9 en embrions humans per estudiar-ne el desenvolupament, aquesta tècnica és una eina molt potent que permet estudiar la implicació individualitzada de gens concrets. Amb l’ajuda de la dotació econòmica aportada per Merck, es podran estudiar la contribució de determinats gens  en el desenvolupament d’embrions humans. En aquest projecte participen biòlegs cel·lulars i moleculars de l’IDIBELL, que efectuaran l’edició genòmica i les anàlisis moleculars i immunocitoquímiques dels embrions editats, també compta amb la participació d’embriòlegs clínics amb àmplia experiència en el cultiu embrionari i tècniques de screening genètic preimplantacional de Dexeus Dona, que valoraran l’eficiència i la seguretat de l’edició genòmica analitzant les característiques i capacitat de desenvolupament in vitro dels embrions humans. Recentment, aquest projecte va obtenir l’autorització del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Des del 1991, la Fundació Merck Salut concedeix anualment ajudes a projectes inèdits realitzats per equips d’investigació espanyols. Aquestes ajudes es divideixen en diferents àrees biomèdiques i es concedeix un únic projecte per a cada àrea. Aquest any, les ajudes s’han dividit en les àrees de l’Esclerosi Múltiple, Medicina individualitzada de precisió, Malalties minoritàries, Al·lergologia, Immuno-Oncologia, Endocrinologia i Fertilitat. El jurat qualificador de l’àrea de Fertilitat, format per membres de societats científiques i personalitats de rellevància en la doctrina, ha escollit el projecte de la Dr. Veiga, que tindrà una durada de 3 anys, per rebre una ajuda de 30.000 euros.

Membres:

  • Luis Martínez Navarro. Cap de la Unitat de Reproducció Assistida del Hospital Virgen de las Nieves de Granada. President de la Societat Espanyola de Fertilitat.
  • Carlos Simón. Director Científic d’Igenómix.
  • Buenaventura Coroleu. Cap del Servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona de Barcelona.
  • Antonio Urries López. Cap de la Unitat de Reproducció Humana Assistida del Hospital QuirónSalud Saragossa. President d’ASEBIR.
  • José Luis Carbonero Martínez. Responsable del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Hospital Quirón Salud Donostia. En representació de la Societat Espanyola de Ginecologia y Obstetrícia.
Scroll to Top