Un fàrmac alternatiu als antibiòtics rep l’impuls del programa CaixaImpulse Consolidate

rafel_manez

Una alternativa a l’ús d’antibiòtics creada pel grup del Dr. Rafael Mañez, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), ha estat seleccionada pel programa CaixaImpulse Consolidate. El projecte rebrà una ajuda de fins a 300.000 euros i acompanyament personalitzat en el procés de transferència al mercat. Aquest projecte presenta un fàrmac alternatiu als antibiòtics que permet atacar les infeccions hospitalàries. Les resistències a antibiòtics que desenvolupen alguns bacteris són un greu problema sanitari, i causen fins a 25.000 mort a l’any només a Europa. Aquest fàrmac permetria atacar aquestes infeccions evitant la generació de noves resistències.

L’equip del Dr. Mañez ha dissenyat un nou fàrmac que estimula el sistema immunitari perquè aquest ataqui de manera més eficaç els bacteris Gram-, els més comuns en infeccions hospitalàries. El fàrmac s’uneix de manera específica als anticossos no neutralitzants que crea el nostre cos. Com que no està actuant directament contra els bacteris, aquests no generaran resistència contra el nou fàrmac. Aquest projecte ja ha atret l’atenció d’inversors, i l’abril del 2018 es va crear, al voltant d’aquest producte, la spin-off de l’IDIBELL RemAb Therapeutics.

El programa CaixaImpulse va ser creat fa 5 anys amb l’objectiu de facilitar el trasllat a la societat del coneixement científic. Fina ara, aquest programa constava de les convocatòries Validate, que pretenien impulsar la transferència tecnològica de projectes que tot just començaven. Aquest any ha estat el primer de les convocatòries Consolidate, el qual pretén acompanyar projectes més madurs fins a la seva implantació en el mercat.

En la primera edició de les convocatòries Consolidate, s’hi van presentar fins a 35 sol·licituds, i després d’un intens procés de selecció, en el qual han participat experts científics i del món de la innovació, quatre han estat els projectes seleccionats: Una prova de diagnòstic per personalitzar la teràpia contra el càncer (Vall d’Hebrón Institut Oncològic, VHIO), una tecnologia avançada d’edició genètica pel tractament de malalties (Universitat Pompeu Fabra, UPF), una teràpia gènica contra l’atàxia de Friedreich (Fundació Institut de Recerca Germans Trias i Pujol), i el projecte del Dr. Mañez.

Scroll to Top