L’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL desenvolupen un test que prediu el risc d’infecció per virus oportunista en pacients trasplantats renals

oriol_bestard_i_marta_jarque_autors_principals_de_lestudi

La Unitat de Trasplantament Renal del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha desenvolupat i mostrat l’eficàcia d’un nou test immunològic per prevenir una de les infeccions oportunistes més freqüents i greus posteriors a un trasplantament, com és el citomegalovirus. Aquesta informació deriva dels bons resultats obtinguts aplicant aquest test en un estudi que publica avui la prestigiosa revista científica Clinical Infectious Diseases.

L’estudi d’eficàcia clínica ha estat coordinat per investigadors de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i hi han participat també l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la Fundació Puigvert, l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Universitario Miguel Servet de Saragossa. El treball ha inclòs el seguiment de 160 pacients durant un període de dotze mesos.

La infecció oportunista per citomegalovirus és la més freqüent i també la més greu –fins al punt que pot arribar a ser mortal– entre els pacients que han rebut un trasplantament renal. Per aquest motiu, fins ara totes les persones trasplantades eren tractades preventivament contra aquest virus de manera generalitzada. Aquesta teràpia, tanmateix, no és innòcua, ja que té efectes tòxics i també pot interferir en el maneig del tractament immunosupressor i posar en risc de rebuig l’òrgan trasplantat.

La realització d’aquest test, dissenyada per investigadors del mateix Hospital Universitari de Bellvitge i l’IDIBELL, evitaria prescriure aquesta teràpia antiviral quan no és necessària. El test s’aplica als pacients que acaben de rebre un trasplantament renal i examina com responen enfront al citomegalovirus els limfòcits T (cèl·lules sanguínies involucrades en la resposta immunitària). Si queda establert que el pacient presenta una bona resposta immunitària al citomegalovirus, se li pot estalviar el tractament antiviral preventiu contra aquest agent infecciós.

El Dr. Oriol Bestard, cap de la Unitat de Trasplantament Renal de l’Hospital Universitari de Bellvitge i un dels autors principals de l’estudi, posa de manifest que és la primera vegada a nivell mundial que es demostra l’eficàcia clínica d’un test per prevenir la infecció pel citomegalovirus dins d’un assaig clínic d’intervenció, prospectiu i aleatoritzat. Segons destaca, “és un pas endavant cap a la medicina personalitzada, en què les decisions terapèutiques estan dirigides d’acord amb el risc individual de cada pacient”. També afirma que aquest avenç “pot canviar significativament la medicina del trasplantament, ja que evitarà tractaments tòxics innecessaris i alhora suposarà un estalvi econòmic important”.

L’estudi s’ha fet amb pacients que han rebut un trasplantament de ronyó, però els investigadors destaquen que es tracta d’una prova igualment útil per ajudar a la prevenció de la mateixa infecció en la resta de trasplantaments d’òrgans sòlids, així com en els pacients que reben un trasplantament de medul·la òssia, tot i que calen estudis addicionals en aquests darrers escenaris per demostrar la seva eficàcia, alguns d’ells ja en marxa i també liderats des de l’Hospital de Bellvitge.

A partir d’aquestes dades, s’espera poder començar a utilitzar aquesta nova tecnologia de forma protocol·litzada en la pràctica clínica habitual en un breu període de temps.

Scroll to Top