Dia internacional del càncer infantil

kids-back-children-back-kids-child-royalty-free-thumbnail

El 15 de febrer se celebra el Dia Internacional del Càncer Infantil amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre aquesta malaltia i intentar que tots els nens tinguin accés a un diagnòstic i tractament adequat. Segons l’informe de l’”Observatori de càncer” cada any es diagnostiquen a Espanya al voltant de 1000 càncers nous en pacients menors de 14 anys.

Tot i que s’ha avançat molt en el diagnòstic i en el tractament, en els països desenvolupats el càncer continua sent la primera causa de mort per malaltia en els nens.

Des del programa Oncobell del Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el programa ProCure de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), volem manifestar el nostre compromís a seguir donant suport a la lluita contra el càncer infantil. El grup de quimioresistència dirigit pel Dr. Alberto Villanueva porta quatre anys col·laborant activament amb el programa COMIK de medicina personalitzada en càncer pediàtric del Servei d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El nostre grup ha transferit a la pediatria l’àmplia experiència adquirida en la generació de models tumorals en ratolins (anomenats orthoxenografts o avatars) a partir de tumors d’adults. Així, un petit fragment del tumor de l’infant és implantat en ratolins en el mateix òrgan on està creixent. Aquests tumors “mirall” ens permeten provar en el model de ratolí els tractaments personalitzats per al tumor específic de cada pacient. Aquesta intensa col·laboració ja està donat els seus fruits i s’han generat més de 40 models, incloent-hi rhabdomiosarcomes, neuroblastomes, tumors de Wilm’s, sarcomes d’Ewing, hepatoblastomesretinoblastomes, entre d’altres. Models que estan essent eines molt importants en el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per millorar la supervivència i la qualitat de vida del nens amb càncer.

 

Scroll to Top