Tres investigadors de l’IDIBELL reben finançament del programa H2020 de la UE

fernandez-bosch-alfonsespinas

Tres investigadors de l’IDIBELL han rebut finançament de la Unió Europea per a desenvolupar projectes de recerca en el marc del Programa de Treball en Salut dels Reptes Socials, en el context del programa de recerca i innovació Horizon 2020, en la convocatòria de 2019. H2020 és un programa de recerca extremadament competitiu, amb un fort enfocament en l’excel·lència, la innovació i la responsabilitat envers la societat. El Dr. Fernando Fernández Aranda (Hospital Universitari de Bellvitge-IDIBELL) ha rebut 148.988,75€ (per 5 anys) per dur a terme el projecte PRIME; el Dr. Francesc Xavier Bosch (Institut Català d’Oncologia-IDIBELL) ha rebut 378.125€ (per 5 anys) per al projecte RISCC; i el Dr. Josep Alfons Espinàs (Institut Català d’Oncologia-IDIBELL), ha rebut 526.575€ (per 5 anys) per al projecte 4-IN THE LUNG RUN. Tots tres projectes s’han iniciat aquest mes de gener.

PRIME es basa en l’estudi de la senyalització d’insulina com a mecanisme clau subjacent a la multimorbilitat de malalties mentals i somàtiques. Els investigadors posen de manifest que l’impacte de les “insulinopaties” encara està, en gran mesura, subestimat, ja que també s’estén al cervell, on la senyalització alterada de la insulina sembla implicada en demències com l’Alzheimer i, segons un treball pilot, en malalties mentals caracteritzades per compulsivitat, com el trastorn obsessiu compulsiu i l’autisme. PRIME reuneix un equip multidisciplinari per ampliar la comprensió de la multimorbiditat a la insulina al llarg de la vida, comprendre les causes que vinculen malalties somàtiques i mentals relacionades amb la insulina, i desenvolupar eines per a un diagnòstic precoç, una millora de l’atenció clínica i la prevenció de la multimorbiditat. PRIME vol aportar nou coneixement a la societat, basat en la identificació de noves dianes per al tractament farmacològic, en la definició de nous biomarcadors, en la millora de les guies mèdiques existents… I també vol desenvolupar materials educatius per informar clínics, pacients i públic en general.

El projecte RISCC es basa en el cribratge de càncer de coll uterí, una política de salut pública recomanada a nivell mundial. Es coneixen molts factors de risc per a aquest tipus de càncer, però fins ara només s’han implementat programes de cribratge iguals per a tota la població, que proporcionen protecció subòptima per a dones d’alt risc. RISCC desenvoluparà un cribratge basat en el risc, en l’historial de cribratge, en l’estat de vacunació contra el VPH i altres factors rellevants. En el context del projecte es desenvoluparan aplicacions obertes de solucions digitals de salut i de salut assistida per mòbil, que utilitzin algoritmes de cribratge basats en el risc per donar suport a la implementació de programes reals. L’enfocament del projecte està molt vinculat a la ciència oberta i ciutadana, i es dirigeix cap a un model de cribratge personalitzat.

Finalment, el projecte 4-IN THE LUNG RUN es basa en l’optimització del cribratge del càncer de pulmó mitjançant tomografia computeritzada (TC). Amb 338.000 morts per any a la UE, el càncer de pulmó és un problema devastador. El cribratge TC pot prevenir, potencialment, deu milers de morts per aquest càncer cada any. L’objectiu central de 4-IN-THE-LUNG-RUN és realitzar un assaig controlat aleatoritzat entre 24.000 persones que avaluï si és segur tenir intervals de cribratge menys intensius basats en el risc després d’una TC basal negativa. Es valoraran diversos mètodes per millorar la participació de persones de difícil accés en cinc entorns sanitaris diferents. Es posaran a prova les estratègies innovadores de reducció de la morbiditat, incloent-hi altres marcadors d’imatge de TC. Les anàlisis d’impacte de costos i d’efectivitat orientaran la seva implementació. Aquesta proposta constituirà la base d’evidències per al cribratge de càncer de pulmó basat en el risc amb grans beneficis per a la UE, tant pel què fa als resultats en salut, com d’estalvi de costos i d’innovació a llarg termini.

PRIME: This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 847879

4-IN THE LUNG RUN: This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 848294

RISCC: This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 847845

Scroll to Top